Encyclopedia Malemundi
Materialer og gjenstander av betydning
Bøker og bokverk
Det finnes mengder av bøker og bokverk i Malmund som er velkjente. For det meste er bøker av religiøs art, men spesielt munker av Lekon har også brukt mye tid på å dokumentere håndverk, mens en skare av Eruns munker har sørget for at hele Malmunds nyere historie har blitt nedtegnet. Mens bergarter, geologi og materialkunnskap er dekket for det meste av dverger, er man ganske prisgitt å lære seg Gnomisk hvis man har ønsket om å lære seg finere mekanikk. Samtlige bøker har oppgitt originalspråk og passende språkferdighet for å kunne lese dem.
En bok dekker ofte en ferdighet, noen ganger flere.samtidig er bøker vanligvis passende for et gitt publikum. For noen krever en bok for mye forkunnskaper, for andre er det som står nedtegnet banalt. Dette er nedtegnet i opptegnelsen som ferdighetsspennet, ved bunnen av dette spennet er det såvidt karakteren kan forstå boken, ved toppen vil det være så vidt karakteren lærer noe av den. En bok kan ha forskjellige ferdighetsspenn, og gjerne for forskjellige ferdigheter om boken dekker flere kunster. Videre vil de fleste ha en studiemengde, vansklighetsgrad og maksverdi som er oppgitt hvis noen karakterer skulle ønske å studere den.
Botanikk, giftkoking, alkymi og helbredelse
Vår frues remedier
Språk: Alltunge 35%
Ferdigheter: Førstehjelp (2T-3T) Høytale (1-10%)
Mengde: 46 timer, VG: 8, Maks: 10
Skrevet av helgenen Justinius Thymus i tiden etter tredje rasekrig. Thymus hadde personlig opplevd håpløsheten bak å ikke strekke til etter slaget ved Uthelian, der hundrevis av døde alver og menn lå strødd og med bare unge Justin til å hjelpe dem. Thymus skjønte at hans tempel med sine gudommelige bøker på Høytale som var fullstendig utilgjengelig for lekfolk var ikke nok. Dermed skrev han ned «Vår frues remedier» som er en enkel bok som tar for seg grunnleggende teknikker for å redde liv på slagmarken. Vår frues remedier er bare en av flere bøker som Thymus skrev på denne måten.
En livleges bekjennelser
Språk: Alltunge 55%, Burulion 50%
Ferdigheter: Førstehjelp (5T-6T) Legedom (1T-2T)
Mengde: 80 timer, VG: 18, Maks: 6
Ichbal-Abd-Menon var livlege til Storsultanen Orzek-Othor-Uilbad, og legendarisk blant Burul-Ath-Nons leger. En livleges bekjennelser er skrevet etter at Ichbal hadde tjent Orzek gjennom mange slag. Boken er mer en samling anektdoter, og holder lite informasjon ang. legekunnskap. Hans fortellinger har derimot blitt oversatt til Alltunge, og for de som kjenner førstehjelp godt kan man trekke mye av Ichbals kunnskap ang. behandling av skader i felten. I tillegg kan en livleges bekjennelser blir en først introduksjon i legedom ettersom Ichbal fabulerer mye rundt de grunnleggende prinsippene i Legedom.
Liber Matris Terrae de Herbis (Moder jords bok om urter)
Språk: Høytale 45%, Alltunge 60%
Ferdigheter: Botanikk (2T-4T) Alkymi (1T-3T)
Mengde: 60 timer, VG: 16, Maks: 6
Moder jords bok om urter er skrevet av en dreven menneske alkymiker ved navn Sandor Aroborin. Dette er den første boken til Aroborin og er også den enkleste av de han har skrevet. Boken tar for seg en del enkle remedier og viktige urter som Aroborin forklarer om til den minste detalj. Urtene har han skrevet om først og boken kan derfor virke som en slags håndbok for unge kommende alkymikere (og leger) når det kommer til viktige og litt mindre kjente urter. Deretter skrev han om hvordan man lager remediene med urtene han han beskrevet tidligere. Boken ble originalt utgitt på høytale, oversettelser til Alltunge eksisterer, men få har klart å gjengi Arborins svært presise ordbruk, så bøkene på Alltunge er mer tungleste (+20 timer).
Girati herbae garthrakicae
Språk: Høytale 45%, Alltunge 60%
Ferdigheter: Botanikk (2T-4T) Alkymi (1T-3T)
Mengde: 60 timer, VG: 16, Maks: 6
Språk: Høytale 80%
Ferdigheter: Botanikk (2T-3T)
Mengde : 60 timer, VG: 20, Maks: 6
Skrevet av Giratus Senecos, En Duonosprest som var sterkt i mot de fleste smertestillende urter fordi mange av dem påvirket sinnet og at de i følge ham «åpnet døren for Eltu selv», han satt seg derfor ned og skrev en bok om farene som kom med disse. Boken er rik på illustrasjoner, og støtter seg på detaljerte beskrivelser og går i dybden når det kommer til å beskrive effektene, så Giratus hadde veldig god kjennskap til de. Boken ble med vilje skrevet på veldig avansert høytale for å begrense misbruk, ettersom man måtte være godt utdannet for å lese boken (og dermed mindre utsatt for å misbruke kunnskapen). Boken er relativ sjelden, men kan finnes i enkelte Duonos biblioteker. Enkelte Eruntempler er også kjent for å besitte kopier av boken. Det sies også at det skal finnes en annotert versjon, som nøkternt kommenterer på Giratus sine betrakninger, og slår ned på de verste dogmene, og trekker frem hans beste betraktninger. Denne er antatt distribuert av følgere av Saoun.
Hellige og religiøse bøker
Ufattelige mengder av disse eksisterer siden den religiøse standen er den mest boklærde. Siden de først og fremst skriver på høytale er mestparten av disse bøkene også på Høytale, selv om det finnes unntak.
Liber Deorum
Språk: Høytale 30%, Alltunge 50%
Ferdigheter: Gudelære (1T-3T), Be(1T-3T)
Mengde: 60 timer, VG: 4, Maks: 4
Skrevet av Samhil Guralmon, den mest innflytelsesrike Erun forfatteren i nyere tid. Denne har allerede plassert seg som en sentral bok innenfor religiøs litteratur. Samhil tar det uvanlige ståsted og stiller seg utenfor sin egen religion og leverer en mengde betraktninger fra hver enkelt gud i Malmunds rike pantheon. Boken regnes som en god bok for nybegynnere, men kan være med å gi dypere innsikt for de som også har litt kunnskap om gudene fra før av. Boken har noen få ganger vært oversatt til Alltunge for enkelte adelsmenns underholdning.
Ludibrium Bestia
Språk: Høytale 75%,
Ferdigheter: Gudelære (6T-7T), Be(5T-6T)
Mengde: 80 timer, VG: 22, Maks: 6
Klavian Spott er en av Rothnoks mest myteomspunnende vredebærere. Han levde et liv under dekke som Duonos inkvisitør, men tok et voldsomt opprør med dem før han møtte sin sjebne. Dette manuskriptet ble skrevet av Klavian mens han fortsatt var regnet som en prest av Duonos og i bokverket bryter han ned den ene religiøse ordenen etter den andre. Han leverer sine erfaringer som torturist og som kritisk observatør. Boken ble oppdaget etter hans død og raskt forbudt, men noen eksemplarer skal eksistere, ett er kjent – det er lagret i det Apokryfe Bibliotek i Bredouix i sørlige Jakal.
Språket i Ludibrium er veldig vanskelig, og den er skrevet meget usammenhengende. Enkelte mener at Klavians verk burde overlates til offentligheten, fordi den gjør ikke noe annet enn å avsløre ham som den gale hunden han var.
Divina Mysteria
Språk: Høytale 60%, Alvisk 75%
Ferdigheter: Gudelære (5T-7T)
Mengde: 60 timer, VG: 17, Maks: 6
Divina Mysteria er en sjelden bok, og de fleste ligger i Duonos sine bokvelv av forbudte bøker. Noen av dem er fortsatt i distribusjon dog, og selv om bokverket er omstridt er det også regnet for å være svært bra. Divina Mysteria er skrevet av Iluina Maena, en alvisk student under Grenkel den Vise. Divina Mysteria ble skrevet under første rasekrig mens Iluina lå i dekning for å unngå forfølgelse i og med at hun var en svært erfaren trollkvinne. Bokverket ble beslaglagt i det hun ble fanget, bøkene ble gjennomlest og forbløffet mange av Duonos sine skriftlærde. Iluinas sjebne er ikke kjent, men hennes navn er ikke i henrettelsesprotokollene fra den store renselsen.
Det sies at det også skal finnes et annet bokverk skrevet av Iluina, «Occulta Divina», som var det siste hun skrev – og som ble fullført mens hun var fengslet, men dette har aldri dukket opp.
Facies Deorum
Språk: Høytale 70%
Ferdigheter: Gudelære (6T-8T)
Mengde: 120 timer, VG: 21, Maks: 5
Confessiones Domino Mortis
Språk: Høytale 60% + Mørkemål 50%
Ferdigheter: Gudelære (3-5T), Åndemaning (2-3T), Myter, Sagn og Sagaer (2-5T), Mørkemål
Mengde: 100 timer, VG: 20, Maks: 4
Skrevet av Inuentes De Hamtras i det andre tideverv. En gang en lærling av Aquil den mørke, som vendte seg til Yrals presteskap, der han gjorde seg fortjent til tittelen av «Den gale kjetter», en av de mest omstridte noen gang å entre Yrals presteskap. Denne boken går dypt inn i den religiøse delen av åndemaning, og dykker dypt ned i Yrals demonologi. Boken beskriver flere ritualer som sies å skulle kunne mane frem Dødsherrens demoner. Etter at Inuentes og hans tempel ble brent av Erun og Duonos tempelriddere, ble noen få eksemplarer spredt ut i verden. Denne viten regnes som ekstremt farlig og egne voktere av Yral har som oppdrag å finne, kreve og vokte disse uhellige skattene.
Håndverk, brygging og matlaging
Uri Buttels gastronomiske manual
Språk: Hobbitol 45%, Alltunge 45%
Ferdigheter: Matlaging (5-6T)
Mengde: 60 timer, VG: 14, Maks: 10
Uri Buttel har i nesten et helt århundre forundret alle malmunds folk med sin kokkekunst. I «Lille Nøkket» har han servert kulinariske mesterverk til alle raser en utsøkt blanding av retter inspirert fra alle verdenshjørner. Hvem kunne ane at Orkisk phlokk og aldervinssaus kunne gå sammen?
Den gastronomiske manual dekker grunnoppskrifter fra mengder av Malmunds kulturer. Den dekker veldig mange grunnteknikker innenfor matlaging, men forutsetter solide ferdigheter fra før.
Mjødurt - Nytteplanten i din hage
Alltunge 50%
Brygge (1T), Matlaging (1T), Førstehjelp (1T)
20 timer 5 10
«Mjødurt - Nytteplanten i din hage» er en bok skrevet av Jekatrina Ilitsjova, som om handler planten Mjørdurt og hvordan den kan bli brukt, siden mjødurt er så nyttig så har den fått stor suksess, spesielt i nord hvor det ikke gror så veldig mye annet fôr. Jekatrina beskriver hvordan man kan bruke denne underlige urten til vin, mjød, øl, te, salat og noen ganger til førstehjelp og innholder mengder av oppskrifter, metoder og remedier som beskriver bruken.
Pytt og panne - Et dypdykk i Malmunds matkultur.
Alltunge 45%, Alvisk 45%, Dvergisk 45%
Matlaging (3-4T), Kultur: Alv (1-3T), Kultur: Dverg (1-3T), Kultur:
32-64 timer 12 10
Ingrid Eyvindsens «Pytt og panne», er en samling av anekdoter og oppskrifter, som forsøker å introdusere de forskjellige rasenes matkulturer til andre. Som en av tredje tidvervs mest kjente skriftlærde i mat og kultur dokumenterer disse dokumentene Ingrids kullinariske reise. – som noen ganger består av en hånd full sider, mens originalmanuskriptet som fortsatt mottar nye bidrag sies å rekke over tre hele bind.
Ingrids fokus på historiene og folket bak oppskriftene gjør at dette er en bok der man kan få dyp innsikt også i kulturene til de forskjellige folkeslagene. Men siden hun er en ganske dreven kokk selv, er en del av oppskriftene litt kompliserte for nybegynnere.
Ingeniørkunst
De snurrende hjul
Språk: Gnomisk 60%, 60% Alltunge (VG 13)
Ferdigheter: Mekanikk (3T-4T)
Mengde: 45 timer, VG: 10, Maks: 4
Traskpott Knarr levde et langt liv som omreisende mekanismesmed. I løpet av denne tiden bygget han alt fra enkle mekaniske leker til store mekanismer til festningsverk. Boken de snurrende hjul er kjent blant gnomene for å tar for seg godt evnen til å dimensjonere ting etter kreftene som mekanismen utsettes for. Det meste som bøkene tar opp er grunnleggende, men dekker veldig godt hvordan bygge robuste mekanismer. Oversettelsene som finnes er oversatt av Knarr selv, som ikke var så dyktig å ordlegge seg i alltungeversjonen.
Tegningene i De snurrende hjul skal visst være ekte mekaniskmer, og en av de er Knarrs ugjennomtrengelige skaplås, som er svært vanskelig å åpne med mindre man kjenner til innmaten.
De re metallica
Språk: Dvergisk 50%, Alvisk 30%, Alltunge 40%, Gnomisk 40%
Ferdigheter: Berglære 2-4T, Alkymi 1-2T, Kultur: Dverg: 1T
Mengde: 200 timer, VG: 10, Maks: 15
Skrevet at den dvergiske Erun-munken Fjalnir Knavmid i begynnelsen av andre tideverv. Denne boken skapte furore blant både dverger og annet folk fordi for kanskje første gang i historien tok en dverg bladet fra munnen og delte sin kunnskap om gruvedrift og metallurgi. Boken gjorde Knavmid uønsket i mange dvergiske riker, mens Kong Urbal av Nivmang anerkjente verket som «et grundig arbeide – som i bunn og grunn ikke frarøvet dvergene sine hemmeligheter, men ga god grunnleggende kunnskap til folk om hvordan man burde utvinne metaller.» Blant andre de andre rasene ble «De re metallica» selve læreboken i hvordan drive gruvedrift.
«De re metallica» er et verk i elleve bind, der alt av metallurgi og gruvedrift dekkes. Fjalnir sine grundige beskrivelser av alkymistarbeidet ved gruvedrift hentes ofte frem ved akademier som underviser i alkymi.
Bok I dekker en lang avledning om fordeler og ulemper ved gruvedrift. Her tar Fjalnir også for seg de problemene som gruvedrift kan skape, og nevner blant annet et slaggras som drepte en håndfull mosedverger.
Bok II Dekker hvordan man finner og identifiserer årer med metall.
Bok III Dekker hvordan årer oppfører seg.
Bok IV Dekker hvordan man organiserer gruvedrift, kutyme og lover ved gruvedrift. Her nevnes også hvordan man bør gå frem for å unngå problemer med sine alviske naboer.
Bok V Dekker graving og prøvetaging. Her blir Fjalir kritisert for å bevisst holdt tilbake mange av dvergenes metoder som de benytter for å effektivt arbeide seg gjennom berget.
Bok VI Dekker verktøy og maskiner, hvordan de bygges, smis, brukes og vedlikeholdes.
Bok VII Dekker analyse av malm, hvordan identifisere malm, og hvilke teknikker som passer best for effektiv utvinning av de spesifikke typene malm.
Bok VIII Dekker hvordan malmen skal knuses, brennes, vaskes og annet for å effektivt uvinne metallet.
Bok IX Dekker måter å smelte malm.
Bok X Dekker separering av metaller. Her går Fjalir dypt inn i alkemiske metoder, og oppgir flere direkte oppskrifter på hvordan det skal gjennomføres i stor og liten skala.
Bok XI Dekker andre mineraler som kan finnes ved gruvedrift og dekker hvordan man skal behandle de for å få rene salter og mineraler.
Gnumismatica
Språk: Gnomisk 65%, 70% Alltunge (VG 20)
Ferdigheter: Mekanikk (5T-8T), Retorikk(4T-6T), Regnskapsføring(4T-7T), Andre Håntverk (6T-8T).
Mengde: 102 timer, VG: 18, Maks: 8
Gnumismatica er utvilsomt et Gnomisk boksett, bestående av tre bøker. Gnumismatica I-III. Dette er en matematisk manual for anvent matematikk. Den tar for seg logikk, statistikk, fysikk og viser raske tegninger for de situasjonene man kan anvende de matetmatiske reglene. Boken hylles for å være svært praktisk, om enn litt nådeløs.
Kampmanualer, våpenbøker og bøker om krigføring
Budorins bok
Språk: Dvergisk 40%
Ferdigheter: Skjold (5T-6T), Rustning (4-5T),Taktikk (4-5T), Gudelære(2-3T)
Mengde: 60 timer, VG: 14, Maks: 10
Budorins bok blir holdt for å være en religiøs bok av Thardan. Den forteller om Budorin Storskjold sine åpenbaringer under beleiringen av Mjonsøkket. Den er en blanding av kampmanual og religiøs tekst. Spesielt tar den for seg gode skjoldteknikker, men også defensive fordeler man kan trekke fra rustning, og deler også mange taktiske ideer når det kommer til forsvar av festningsverk.
En avhandling om sverd - av Rickart Brunborg
Språk: Alltunge 50%
Ferdigheter: Langsverd (4T-6T)
Mengde: 42 timer, VG: 13, Maks: 10
Rickart Brunborg skrev mange våpenmanualer på sine eldre dager. Denne boken er en kort og meget solid innføring for en våpenfør langsverdbruker som ønsker å ta dypere titt inn i teorien bak sverdkamp. Likevel var Rickart først og fremst en praktisk mann, og det finnes mange øvelser i denne boken så den bør ikke leses uten at man tar praktiske øvelser inn i mellom.
Det siste stikk
Kriminell litteratur
En del av disse bøkene er vanskelig tilgjengelig fordi de tydelig omhandler ulovlige aktiviteter. Slike bøker blir vanligvis distribuert til hemmelige Saoun biblioteker og av Duain prester, men de har også en tendens til å havne i spesielt de store Erun bibliotekene, til dels også der Duonos lagrer sine protokoller.
Ono Krokbos nedtegnelser – En serie heldige innbrudd
Språk: Alltunge 35% / Orkisk 35% / Høytale 40%
Ferdigheter: Smyge (5T-6T), Dirke (5-6T), Lommetyveri (4-5T), (Orkisk 0-8%)
Mengde: 100 timer, VG: 15, Maks: 10
Ono Krokbo sine nedtegnelser er en klassiker. Høyt skattet blant Duains tilbedere, elsket av Halvinger og regnet som en viktig historisk tekst av lysets pantheon. De sies at alle betydleige kapitler av sambandet har en kopi av denne. Teksten har blitt oversatt til Orkisk av Gravskar «Mini» Krokbo – Onos adoptivsønn, og har blitt trykket til brystet av mange orker som litteratur som gir en sannhetsnær beskrivelse av orker. Onos direkte sitater av Gravskar sine kommentarer på orkisk har vekket mange lærde sin interesser for dette obskure språket. Krokbos nøyaktige nedtegnelser av sine innbruddsteknikker gjør det til en lærerik bok i tillegg til å være en strålende morsom bok om hysteriske sprell fra denne legendariske halvingen.
25 Henrettelser – feil til ettertanke
Språk: Alltunge 20% / Orkisk 30%
Ferdigheter: Lov og rett (2T-3T), Kultur: Kriminell (1-3T), Gudelære (1-2T)
Mengde: 25 timer, VG: 9, Maks: 10
Med hundrevis av henrettelser bak seg, tar Humna Hogels for seg de 25 forbrytelsene som fikk bøddelen inn i en kriminell løpebane. Som ekspert på Jogartas fuktige underverden, forteller han om feilene de gjorde, lovene som ble brutt og hvordan de ble håndtert av rettsystemet i Jogarta. 25 Henrettelser skrives i retrospekt etter å selv vært forbryter i 15 år. Overgitt i sin tro på Eliell gir han også andre innsikt i sine egne forbrytelser. De moralske betraktningene gjør at denne boken også er å finne i
Magisk litteratur
Egals mysterier
Språk: Alltunge 65% + Mørkemål 40%, Gnomisk 45% + Mørkemål 35%
Ferdigheter: Egals evne (1-4T)
Mengde: 100 timer*, VG: 18, Maks: 4
Historien sier at Egals mysterier er Egals egen bok, men ble i virkeligheten skrevet ned av Egals assistent, Gnomen Haerfin Poegel. Poegel nedtegner grundig alle Egals eksperimenter og tankene rundt dem. Poegel skrev en oversettelse til Gnomisk i tillegg til den på Alltunge, og eksperter hevder at den Gnomiske overgår den på Alltunge, og er mye mer lettforståelig.
*Egals mysterier er en meget praktisk bok, den inneholder mengder av eksperiementer som også leseren må gjennomgå for å kunne lære av boken.
Kilden til Liv
Språk: Alltunge 65% + Mørkemål 40%, Alvisk 55% + Mørkemål 40%
Ferdigheter: Organmagi (1-2T)
Mengde: 50 timer*, VG: 15, Maks: 3
Kilden til Liv er en bok som ble skrevet av Oindel Laet, som mottok opplæring av Isobelia selv. Oindel skriver om sine første møter med livsmagi, og hvordan Isobelia gjorde ham i stand til å sanse livet rundt seg. Boken ble kopiert mange ganger på grunn av dens lettlesthet og ble regnet som en perfekt inngangsport til avansert metafysikk, men ble aldri regnet som en av nøkkelbøkene for trolldom, noe som gjorde jakten på disse bøkene mindre intens. Resultatet er at flere av disse overlevde inkvisisjonen, og kan finnes i blant skattene hos eksentriske samlere som er mindre bekymret for å anklages for trolldom.
Språk og kultur
Henkel Hovins nøkkel
Språk: Gnomisk 20% eller 20% Alltunge
Ferdigheter: Gnomisk (1-20%), Alltunge (1-20%)
Mengde: 100 timer, VG: 20, Maks: 20
Henkel Hovin vokste opp i et lite hel-gnomisk samfunn. Etter at krig brøt ut måtte han flykte og befant seg i en verden der ingen snakket samme språk som ham. Hovin var allerede en velstudert mekaniker og matematiker, og bestemte seg derfor å knekke koden bak alltunge. Boken er skrevet i tabellformater og ved hjelp av diagrammer, og kan leses både som innføring i alltunge og som innføring i gnomisk. Boken er svært vanskelig å forstå, men er sagt å kunne gi veldig stort utbytte for de som klarer å fatte hva Henkel tenkte når han skrev boken.
En reise inn i mørket
Språk: 35% Alltunge
Ferdigheter: Kultur: Ork (1T-3T)
Mengde: 30 timer, VG: 3, Maks: 5
August Plini var en omreisende Lekon munk som var kjent for sine reiser og reisebrev. «En reise inn i mørket» er en samling av slike reisebrev some ble skrevet i dypet av Shlok-Kra der han var med på å opprette handelsforbindelser med Shlòk-Knêduur. Plini skrev sjeldent type karakteristikker, og beskrivelsene er overfladiske, men likvel tilbyr hans beskrivelser av forhandlingene en innsikt i orkisk kultur som er utilgjengelig for de fleste.
Læren om dyd og last
Språk: 35% Alltunge
Ferdigheter: Kultur: Menneske (1T-3T) Kultur: Adel (1T-3T)
Mengde: 30 timer, VG: 3, Maks: 5
Balthasar Grym var en kjent forfatter for sin tid og skrev ned fortellinger og eventyr med hensikt å lære unge og eldre den rette vei å leve livet. Læren om dyd og last er en av disse, og inneholder mange flere små fortellinger med moral.. Boken er svært utbredt og benyttes av de fleste huslærere og i klostre som oppdrar barn. Fortellingene i boken blir gjerne brukt som en referanse av lærere og foreldre for å gi barna en god oppdragelse. Den mest kjente av fortellingene i boken handler om Kong Theobald som får evnen til å fovandle alt han rører til gull av Lekon, bare for å forstå at gull og gleder tross alt er to forskjellige ting.
Myter og mysterier
Eulegi for de døende uvesen
Språk: 30% Alltunge, 35% Alvisk
Ferdigheter: Myter, sagn og sagaer (4T-6T), Historie(4T-5T)
Mengde: 120 timer, VG: 15, Maks: 5
Teowan Zim er oppført å være forfatter av Eulegi – Lite vites om denne forfatteren, men hun antaes å være en nonne av Saoun som levde i Magiens tidsalder en gang. Boken beskriver i detalj det tre år lange dødsleiet til en av de siste dragene. Omstendigheten av døden til monsteret vites ikke, beskrivelsen av skadene tilsier at den ble dødelig såret og tærer sakte bort uten evne til å forflytte seg. Nedtegnelsene omfatter mye kunnskap om de nådeløse eksperimentene som ble gjort på datidens fantastiske skapninger.
Flere kritiske røster har hevdet at dette bare er fantastisk litteratur skrevet i et forsøkt på å humanisere mørkets skapninger. Og at dette mest sannsynlig er fiksjon, og muligens også skrevet mye senere, ettersom de fleste kopier av boken er av mye nyere dato enn datoen for dragens død.
Malmunds mineraler, bergarter, metaller
Et knakandes godt sitat fra mest sannsynlig en dverg.
Berget holder mange hemmeligheter. I løpet av mange tideverv har mange dødd for å beholde de. Hele kriger har startet over det som glimrer i stein, og enda flere har det avgjort.
Bergarter
Kunnskap om bergarter bestemmes av INT/Berglære. Vansklighetsgrader ligger under hvert bergart.
Mineraler
Kunnskaper om mineraler bestemmes av INT/Berglære. De mer mytiske egenskapene bestemmes av et kast begrenset av INT/Myter, sagn og sagaer.
Okelsalt
Berglære: VG 16
Okelsalt har vært mørk kunnskap i blant dverger og sortorker i evigheter. Et sikkert tegn på at du virkelig har nådd dypet av berget er at krystaller av Okelsalt viser seg. Dvergenes lære sier at da har du nådd «djupet», og det er uklokt å grave videre.
Okelsalt sine egenskaper er flere, mest kjent er at Okelsalt er giftig. Ved inntak av okelsalt får man svartsaltsott – og blir først slapp og trøtt, så mister man kraften til å bevege lemmene sine, og etter noen uker havner de i en drømmeløs mørk søvn som blir vanskeligere og vanskeligere å få dem ut av. Ingen har hatt svartsaltsott lengre enn en måned, da dør de en stille død. Enkelte behandlinger finnes, der de helbredes ved å vaske saltet ut av kroppen. Dette er en voldsom prosess og krevende for helsen til den som er rammet.
Okelsalt har også dårlige egenskaper om det lagres sammen med mat. Mat som oppbevares ved okelsalt mister fort smaken, og vil etterhvert skrumpe inn og smuldre opp. Treverk likeså.
Mye mindre kjent (Kastet begrenses av Myter, sagn og sagaer) er Okelsalts effekt på trollmenn. Om mindre krystalles oppbevares i nærheten av trollmannen, vil han bli ute av stand til å ta opp emergens, substansmagi reduseres med en tiendedel, konsentrasjonskravet økes med 15 og trollmannen får -3T6 i all elementmagi. Om krystallen er i berøring av trollmannen dobles effekten. Større krystaller gir enda mektigere effekter.
Okelsalt blir en og annen gang smidd sammen med jern. Jernet blir da sort og «vrangsmidd», og får en del usedvanlige egenskaper.
Metaller
Kunnskap om metaller bestemmes av INT/Berglære. Vansklighetsgrader under hvert metall. Kunnskaper om mineraler bestemmes av INT/Berglære. De mer mytiske egenskapene bestemmes av et kast begrenset av INT/Myter, sagn og sagaer.
Når det kommer til prisene som er oppgitt her så er det meget veiledende. Prisene er veldig ustabile i Malmunds riker og kan raskt dobles og halveres.
Kobber
Bronse
Messing (Gulkobber)
Messing er et populært metall hos gnomene, som også er mestere i å lage legeringen. Messing lages av kobber og ulike mineraler, som er kjent under mange forskjellige navn i forskjellige kulturer. Messingmaking er kjent blant respektable metalurger.
Tinn
Sølv
Gull
Rosegull
Hvitt gull
Platina
Jern
Pris: 130 k pr kilo.
VG: 5
Jern er billig og mye brukt i hele Malmund. Metallet finnes mange steder og er utgangspunkt for stål. Jernkvaliteten varierer fra sted til sted, og flere mineraler holder på jern. Det kan utvinnes fra gruver, men også malm fra myrer kan være en kilde til jern.
Jern er relativt lett og smi og kan smeltes av de fleste kulturer. Redskaper og våpen av jern er relativt vanlig, og enkle redskaper i jern kan selv en respektabel bonde unne seg.
Stål
Stål er det ypperste materialet for våpen og rustning. Det er vanligvis en legering av jern og karbon. Det er sterkere enn jern, og holder eggen bedre. Det finnes mange typer stål, og noen av dem er dyrebare hemmeligheter. Felles for stål er at det er dyrt, og brukes kun der det må brukes på grunn av pris og tilgjengelighet. Typisk bruk er for finmekanikk, våpen, rustning og ekstremt sterke konstruksjoner.
Kvalitetene på stål varierer veldig, og begrenser smedens evne til å lage godt utstyr.
Hammerstål
Pris: 2 s pr. kilo.
VG: 7
Stålet fra Jarnland er kjent for kvantitet og ikke kvalitet. Likevel er det klassiske hammerstålet blitt viden kjent. Det er å finne overalt, og selv bønder kjenner til begrepet. Slettes ikke alt som kalles hammerstål er fra Jarnland, men felles er at det er stål av nokså lav kvalitet med urenheter og ujevn struktur.
Høystål
Pris: 3 s pr. kilo.
VG: 9
Klassifikasjonen høystål er stålkvaliteter som er sterkere enn hammerstål. Mestermetalurger skiller gjerne ytterligere mellom platestål og eggstål. Her finnes et utall av kvaliteter og typer, og en dyktig metallurg vet både å kjenne igjen og lage slike ståltyper.
Evigstål (Yterinstaal)
Pris: 4 s pr. kilo.
VG: 8
Dvergenes evigstål er viden berømt. Mens stål og jern vanligvis ruster er evigstålet et unntak. Dette er en ukjent legering som er kjent blant dvergenes eldste. Hemmeligheten er en som overføres fra mester til elev i et hellig rituale. Evigstål brukes av dverger til strukturer og gjenstander som må tåle tidens tann. Det selges også, men da gjerne priset til gull og sølv. Sagn forteller at i Homres dypeste haller står 10.000 rustninger av evigstål og venter på dvergenes tilbakekomst.
Elbanostål (Figurstål/Oldistaal)
Pris: 3.5 s pr. kilo.
Den lille fjellbyen Elbano i Catalion har god ståltilgang gjennom de dype gruvene i byen. Men mest berømt er stålsmedene der. Ved å bruke foldeteknikker fletter de inn karbon i stålet og oppnår uovertruffen kvalitet på sverdstålet sitt. Med unntak av digelstål er dette det ultimate stålet for sverd og andre eggvåpen. Hemmeligheten bak å kunne behandle og folde stålet er ikke begrenset til Elbano, men svært få mestersmeder kjenner til dette. Teknikken har dukket opp i mange kulturer, men Elbano er den mest kjente, men man finner det til og med blant dvergene under navnet Oldistaal
Gnomisk mesterstål
Pris: 5 s pr. kilo.
Mesterstål er mest sannsynlig en komplisert legering, som gir stålet stor formfasthet og smidighet. Stålet er veldig populært blant låsesmeder og andre smeder. Det kan brukes til å lage fjærer og fine mekanismer. Det selges fritt, men hemmelighetene bak å smelte det er begrenset til en liten gruppe med gnomiske mestermetalurger.
Digelstål
Pris: 4.5 s pr. kilo.
Digelstål blir av enkelte gitt det feilaktige navnet dvergestål. Dette er en type stål som kun dvergene kjenner hemmelighetene til. Ved bruk av hemmelige prosesser blir stålet smeltet ned i spesielle ovner – også kjent som «digler». Digelstål selges av dvergene til andre raser og er av den ypperste kvalitet.
Dvergestål
Dvergestål er ikke et stål men et eget metall. Etter tusener av år med hemmlighold har kunnskap om dette sjeldne metallet nådd de andre rasene. Men fortsatt er det bare ett folkefær som kjenner hemmelighetene bak å bearbeide og smelte det om til våpen, smykker og verktøy.
Dvergestålet finnes kun dypt dypt under bakken, så dypt at ingen andre raser enn dvergene har klart å utvinne det. Ingen andre har kunnskap om å arbeide seg så dypt i berget.
Alvesølv
Alvesølvet er et stort mysterie. I magiens tidsalder var dette Alvenes foretrukne metall. De smidde utrolige ting med det fordi metallet var like lett som det var sterkt. Et metall som dvergene misunte dem sterkt. Onde tunger sa at det ble skapt av magi og at de som smidde det var trollmenn og svartekunsterene. I dag er det ukjent om dette var ord av misunnelse eller om det var noe i det. En ting som er sikkert er at etter at trolldom ble erklært å være syndig og trollmennenes ordner ble jaktet ned og brent var det ingen som lengre kjente hemmelighetene bak å forme og finne dette mystiske metallet.
Alvesølv ruster ikke, og er usårbar for tidens tann, slik som alvene selv. Det kan smies til skarpe egger, men er lett slik at det i våpenform blir underlegent dvergestålet.
En myte som hviskes i hemmelighet blant noen få eldgamle alver er at alvesølvet er et metall som finnes som sporstoffer over alt, men at det hoper seg opp i planter og planterester og slik finner veien i større konsentrasjoner i jordlaget. Myten sier at det å samle dette var en lektrollmannskunst fra evigheter før magiens tidsalder, at noen av alvene hadde en spesiell evne til å føle og forme dette metallet og slik kunne samle det i jordsmonnet og med smedverktøy også forme det. I følge alvene gikk hemmelighetene tapt da smedene deres ble drept, urettmessig anklaget for trolldom og sortekunst.
Onde tunger hos dvergene sier at en dvergisk bosetning i Omur avslørte alvenes hemmeligheter og lykkes med å utvinne og å forme alvesølvet. De sier også at dette var grunnen til at alvenene angrep og slaktet hele befolkningen i Omur, av frykt for at hemmeligheten skulle spre seg.
Svartjern
INT/Berglære: VG 21
Svartjern, eller dauejern er en legering av jern og okelsalt. Det blir mørkt på farge og «vrangsmidd» (-10 på HAND/Smi).
Våpen av sortjern gir +1 i skade om de bryter huden, og alle gjenstander av svartjern er umulig å påvirke med magi. Virkelig kraftig magi vil bare pulverisere gjenstanden.
(Begrenset av INT/Myter, sagn og sagaer) Svartjern mot huden til en trollmann vil gi ham +10 i VG på konsentrasjon og gi ham -3T i all elementmagi. Samtidig vil han være ute av stand til å samle mana fra substanser og emergens.
Tretyper og andre materialer
Mechentre
I magiens tidsalder var Mechentre sjeldent, nå er det praktisk talt utryddet. Denne tresorten ble studert av mange trollmenn, men dens hemmeligher ble aldri avslørt.
Mechentreet vokser med en enslig stamme som ender i knoll med mengder av små grener. Så etter å ha vokst i nærmere 100 år skyter de mindre greinene nye smågrener, og slik vokser det i århundre etter århundre.
Mechentreet har flere egenskaper som gjør det svært godt egnet for magi, dette gjorde at en tid var en hver fasjonabel trollmann utstyrt av stokk, stav eller andre gjenstander av Mechentree. Dette gjorde det sjeldne treet enda mer truet. Da magiens tidsalder tok slutt, helbredelsens tempel sto i brann, var det allerede nesten borte. Inkvisisjonen kjente Mechentreet sin høye stjerne i blant trollmennene og sørget for at det få siste eksemplarene ble brent sammen med sine eiere.
Laidon
Når en alv gravlegges plantes et Laidontre der han gravlegges, eller asken spres. Dette har blitt gjort siden tidenes morgen. Derfor er Laidon regnet som hellig av alvene, og all kutting skjæring eller hogging av slike trær blir regnet som en enorm fornærmelse og vil trirre alvene voldsomt. I magiens tidsalder kunne en alvisk treskald skape gjenstander av Laidontre ved å la treet gi avkall på lemmene sine, uten at treet tok skade – men etter at treskaldene ble utryddet har det blitt laget svært få alviske gjenstander av Laidontre.
Livet i Malmund
Bosetninger i Malmund
Mennesklige bosetninger
Menneskene er de i Malmund som uten tvil har de største bosetningene. De bor sammen i alt fra små gårdstun til enorme metropoler som Gradaslov som rommer mange hundre tusen innbyggere, og som dermed gjerne opptrer som stormakter alene.
Menneskene pleier vanligvis til å slå seg ned for livet. Boligene de bygger bygges for å stå, og om de bygges i eller rundt større befestede steder stoler menneskene, uansett hvilken kultur de kommer fra, på beskyttelsen fra adel eller andre landherrer.
Orkiske bosetninger
Orkene er et jaget folkeslag, og få andre raser lar de slå seg ned på et sted over lang tid. Dette gjør at deres bygninger ofte er av en mer flyktig natur. Mange lever i telt hele, eller store deler av livet. Større bosetninger, samler seg gjerne i områder som er vanskelig tilgjengelig og lett og forsvare. De bygger da gjerne bygdeborger, som trekker på naturlige forsvar og på enkle festningsverk som forsvarsvoller, lave murer og palisader.
Orkiske bygninger er gjerne av svært praktisk art, og de intar en svært pragmatisk holdning til hvordan de bygger. Typisk begynner et bygg som et enkelt tak, og kanskje noen levegger. Så vokser det med behovet og hvor trygg en ork føler at han er der. De legger sjelden mye kjærlighet inn i byggene sine, ettersom de vet at muligheten for å kunne beholde slikt over tid er liten.
Noen ganger hender det at Orker i maktposisjoner velger å bygge varige og mer langsiktige byggverk, dette regnes da som en virkelig maktoppvisning. Byggene ornamenteres da på vis som er skapt for å imponere eller skremme.
Orkiske bygdeborger
I det en orkisk bosetning begynner å bli større enn 10-15 voksne individer begynner de å ta seg bryet med å befeste seg. I områder der de har brattere skrenter, berg eller andre former for naturlig forsvarsverk, trekker de mot disse og befester de delene av området som ikke har naturlig forsvar. I områder der det finnes mindre av slikt, søker de mot åser eller koller, og graver voller og bygger lave murer og palisader.
Gjenbruk
Mens Dverger og Menn bygger for at byggene skal stå i flere livstider har Orkene en annen strategi. De bygger for å gjenreise. Dermed brukes mørtel og bolter i mindre grad, og gjenbruk av raserte bygningsmasse er viktig. Dette gjør at raserte kolonier raskt kan bygges opp igjen, og det er et vanlig fenomen at raserte bosetninger er tilbake på plass bare noen måneder etter at de forlot dem.
Svartorkens habitat
Svartorkenes lysfølsomhet gjør at de sjelden velger å slå seg ned under åpen himmel. Hvis de først gjør det velger de å slå seg ned på de mørkeste og mest skyggefulle delene i området. Det vanligste er derimot at de inntar huler, underjordiske strukturer og gamle forlatte gruver. Større bosetninger som har vokst seg for store for boet deres bygger gjerne strukturer også utenfor habitatet. Først og fremst for arbeidssteder, vakthold og lager, men i noen tilfeller også for mer eller mindre. De er heller ikke ukjente med å grave ut voller og dalsider for å få steder å bo. De mer aggressive stammene er heller ikke fremmed for å drive halvinger ut av hulene sine.
Siden svartorkens habitat ikke så lett lar seg ødelegge og få er interessert i å overta de, er de også mye mer tilbøyelig til å gjøre habitatet til sitt. Svartorker har lange tradisjoner med steinhugging og deres ferdigheter i å utvide gruver og huler står bare tilbake for dvergene selv.
Blir de drevet ut av sine boliger har mange svartorker en tendens til å returnere etter tilstrekkelig lang tid. Svartorkene har også en lang tradisjon med muntlig overføring av steder der orkene har gjennopptatt bosetninger over lang lang tid.
Dvergiske miner og festningsverk
Alvisk skogsbebygning
Spill og underholdning
Thrønk
Thrønk og variantene stor-thrønk og små-thrønk er hyggelig tidtrøyte for dvergene. Spillet spilles med stener som typisk er runde og gjerne dekorert – såkalte dverge, og spilles på brett eller på gulv med små uthulinger slik at dverge-brikkene kan hvile i dem. Spillet går ut på å utslette alle motstanderens dverge, likt dam, men med et langt mer omfattende regelsett og mye større brett. Forskjellige regler tillatere dverge å flytte sammen når de står i forskjellige formasjoner, og forskjellige formasjoner åpner for muligheter for forskjellige angrep og forsvar.
Variantene små-thrønk og stor-thrønk er for å endre lengden på spillet, og endrer størrelsen på brettet og antall dverge på brettet. Stor-thrønk spilles typisk i grupper, gjerne par-mot-par eller tre-mot-tre. Små-thrønk er for raske slag som bare tar en time eller to, mens større spill kan vare i flere dager, og opp til en uke.
Thrønk spilles i mange varianter, en morsom en er gravar-thrønk der brett som er satt opp spilles av hele arbeidslag, der en hvilende dverg kan ta et flytt for laget sitt mens han trekker pusten (lagene er typisk gravar mot halar eller andre arbeidsdelinger).
Uulaanthian – alvesjakk
Mens dvergene hygger seg med Thrønk som gjerne kan vare en uke, har alvene et spill som kan pågå i måneder og noen ganger i år.
Spillet ligner på sjakk, og mange teoretiserer om at sjakk egentlig er en forenklet variant av Uulaanthian. Man spiller med de samme brikkene, men med et betraktlig større brett. I tillegg har brettet ulike egenskaper og muligheten til å forfremme og degradere enhetene basert på ressurser.
De fleste enes i at Uulaanthian var noe som ble skapt for å forstå strid, men som gradvis har utviklet seg til et spill som mange spesielt i alvisk adel setter pris på.
Hvor lenge spillet varer baserer seg på ferdigheten til hver enkelt spiller – en erfaren spiller kan bekjempe en dårlig motstander på noen timer, mens jevngode spillere som ikke overlater noe til tilfeldighetene kan bruke år på å fullføre et spill. Uulaanthian har også et handikappsystem som tillater dårligere spillere til å hygge seg sammen med de som kan ha flere hundre års erfaring.
Teknisk håndteres alvesjakk som et konkurrerende kast INT/Spill mot INT/Spill. Spissferdighet i Alvesjakk er mulig.
Yrf
Yrf er en humoristisk aktivitet som orker morer seg med i blant. Det å invitere noen på Yrf regnes som et tegn på vennskap, ettersom en slag yrf fort vil endre karakter til vill slåsskamp om det er antipati mellom deltagerne.
En Yrf invitasjon utføres ved at en dulter borti en person, i det man har øynekontakt kommer utfordringen: «Yrf?». Om man får et smil og en dult tilbake er spillet i gang.
Spillets mål er å få motstanderen i bakken ved hjelp av dulting. Ingen bruk av armer, bein eller andre hjelpemiddler kan benyttes. Skuldre, hofter og mage er det eneste man kan bruke. En viktig målsetning er at all både den som dulter og den som dultes er at begge skal være så upåvirket som mulig av handlingene. Det er vanlig at man begynner svakt og lar leken eskalere naturlig.
Normalt foregår dultingen etter tur, men det er ikke uvanlig at man noen ganger åpner med et «skinndult» før man setter inn et kraftigere dult.
Vinnere kåres sjelden i Yrf, det regnes som god skikk at den som faller berømmer den som dulter, men også at den som dultet unnskylder tapet med at han måtte bruke makt for å vinne.
Enkelte ganger involverer Yrf også flere deltagere, i tilfeller der en person er tydelig overlegen i størrelse og styrke.
Teknisk hånderes Yrf ved at dulteren slår STØ+STY mot den som dultes sin FYS+SMI. Akrobatikk kan benyttes for å hindre tap selv om den som dultes taper.
Gastronomisk kultur
Alvisk gastronomi
Det finnes flere alviske kjøkken og alver pleier vanligvis å være bevist disse og forsøker å mestre flere av de.
Teaeli – den enkle smak
Dette er den mest utbredte matstilen blant skogsalver. Det å spise er også et rituale, og det å verdsette maten er viktig. Derfor handler Teaeli om enkelhet, om å kjenne nyansene i hver ingrediens. Ofte serveres to enkle ingredienser – tilberedt til perfeksjon – for å harmonere og fremheve hverandre. Andre ganger serveres den samme ingrediensen to eller flere ganger for å kunne fokusere på forskjellen mellom tilbereding eller dyrkingsteknikk. Teaeli benyttes for det meste vegetariske ingredienser og elementer fra Teaeli brukes i Eliellklostre for de fleste raser.
Teaeli benyttes til spesielle måltider, men også i hverdagen. Og selv blant omflakkende skogsalver kan man observere at de spiser den samme ingrediensen ved sitt leirbål med små variasjoner av entene oppvarming eller råvare, for å sette pris på det de spiser.
Annaelisahavestri – tidens kjøkken
Alver er tidløse vesener – mens andre raser lever og dør, planlegger alvene inn i evigheten. Dette gjelder også mat. Det tidløse kjøkken handler om å også gi mat evig liv. De er mestere på å bevare og foredle mat gjennom tiden.
Aldervin
Alvisk aldervin produseres ved at fermenteringen av vinen stanses og at den deretter settes til aldring – først på tønner, så på flasker. De skal aldres svært lenge, helst over 100 år. Det sies at det finnes vinkjellere som rommer tusener på tusener av slike flasker for å kunne tilfredstille den alviske adels tørst.
Aldervin finner også av og til veien ut utenfor alviske kretser, og blir holdt for å være svært ekslusivt og meget kostbar.
Soalian
Soalian er navnet som alvene brukes på mat som lagres på krukker og glass. Dette er enkel mat som gies ekstra kompleksistet ved å hermetiseres. Soalian lagres på mange uvanlige steder for å kunne vare ekstra lenge. Eksempler er amforaer som lagres i havet og glassbeholdere der maten innkapsles i glass før de lagres i kammere i fjellet. Soalian lages for å hedre året som var, og benyttes i ritualer der man minnes de forskjellige fordums tider.
Et annet eksempel på Soalian er korn og frø som oppbevares i forseglede keramikkammer. Disse har blitt brukt for mat som skal fraktes eller lagres som forråd i tilfelle krig eller annet.
Naendae
Det mest unike når det kommer til tidens kjøkken er Naendae, dette kan best beskrives som en muggost, men osten modnes ufattelig sakte mens den utvikler et nokså hardt og uspiselig skall. Etter 15 år regnes den som klar til å spises, men vil kunne fortsette utviklingen i århundrer. Skallet vil utvikle seg sakte, men sikkert, til osten reduseres til et tomt skall. Ostene varierer i smak og tekstur med tiden, og den skal i følge historiene påvirkes av tidene som har gått. Det sies at å spise av en Naendae gir en forståelse av tider som skal komme.
Naendae blir rituelt bli produsert ved fødselen til en alv, og vil kunne nytes ved forskjellige stadier i en alv sitt liv. Noen ganger blir svært store Naedae laget for å kunne lagres ekstra lenge, disse regnes for skatter å være.
Mummer
Mummer er mat som behandles med mummersalt, en alkemisk ingrediens som sørger for total dehydrering av grønnsaker og kjøtt. Mummer behandlede ingredienser er vanskelig å nyttgjøre seg av ettersom ingrediensene er helt tørre, men langsom koking, damping og bløtlegging gjør at alvene er i stand til å hente ut svært intense smaker. Dette gjør at mummer ofte står i sterk kontrast til annen alvisk matlaging.
Det orkiske kjøkken «Sghâck shnǹ»
Orker er ikke videre kjent for sin matlaging. Mange har avfeid deres matvaner for å være avskyelige, andre påstår at de spiser alt. Begge påstandene er forståelige, for det er lett at man kan få et slikt inntrykk hvis man tar et overfladisk blikk på hva orker vanligvis spiser. Hvis man ser nærmere etter finner man et kjøkken som på mange måter er like sofistikert som selv det mest elegante Jakalske kjøkken.
Tekstur, lukt, munnfølelse og smak
Det orkiske kjøkken dreier seg om tekstur, lukt, munnfølelse og smak. For orkene er teksturen til maten nesten viktigere enn smaken selv. Og ikke minst, teksturen må harmonere med smaken. Lukten kan både harmonere, men også noen ganger forlede den som spiser. Mat som lukter forferdelig men smaker fortreffelig blir regnet som god stil. I orkisk kultur er det å spise når man får noe servert veldig viktig, det å forføre folk til å forsøke å smake på maten regnes som svakhet. Utseendet på maten er derfor regnet som svært uviktig, og det å pynte eller forskjønne maten er regnet som forfengelig og bortkastet, og håner et godt måltid
Keed – Blodbrød
«Den første gangen jeg bet inn i et beinbrød, forstod jeg ikke hvordan bein og blod kunne lage et så fabelaktig brød» - Ingrid Eyvindsen
Keed er den viktigste matvaren i orkisk basiskosthold. Bruk av blod og bein gjør ikke bare brødet mer næringsrikt, men gjør også at det holder seg bedre. I nordlige områder frysetørker de også brødet i de kalde årstidene som øker holbarheten enda lengre.
Typer blod og teksturen på det knuste beinet varierer og de har mange varianter. Keed inngår også i mange retter, den enkleste – Keed-etûr er en suppe basert på bein og keed er en kjent og kjær favoritt blant orker.
Keed er basert på blod, og er på grunn av dette også en kilde til mana. Ett måltid Keed gir en karakter opp til ett blodpoeng tilbake.
Dvergisk drikke- og matkultur
Dverger har stort sett et veldig enkelt kjøkken. De verdsetter kraftkost som fett kjøtt og planter kokt i olje. Men det de mangler i eleganse i matveien tar de igjen med bryggingen.
Driksmíði
Dvergene er mestere i å brygge – og takket være Driksmíði – bryggekunst – kommer mye av næringen til en gjennomsnittlig dverg gjennom øl, mjød og andre brygg. Dvergøl er kjent for å være rikt, tykt og velsmakende, og vil kunne holde en dverg gående lenge selv uten mat.
Saltrim
Saltrim er noe av det underligste dvergene brygger. Dette er en sterkt alkoholholdig drikk som brygges ved hjelp av mineraler, kraktvake og kildevann. Resultatet er sterkt og salt, og er ulikt det meste annet av drikke. Gjerne nytes et glass saltrim med dvergøl og et stykke enkelt brød og kan fint regnes som dvergisk kjernekost. Saltrim regnes for sunt blant dverger, selv om de erkjenner at overforbruk kan føre til problemer.
Saltrim er også spesielt på den måten at alle ingredienser finnes under fjellene der dvergene bor. I motsetning til øl og de fleste andre drikker kan denne brygges uten kontakt med overflaten, noe som gjør at også grådvergene har god kjennskap til denne drikken.
Saltrim brennes i små loka huler i dvergenes gruver ved hjelp av nøye kontrollert ild. Mineralene kommer fra hulen selv, da kondensert alkohol fester seg på steinveggene og renner ned i buennen av hulen. Rimhuler regnes som helligdommer i fjellet. Forskjellige huler gir forskjellig smak på brygget, noe som hever enkelte huler til helligdommer for hele dvergerasen.
Tjukkmjød
Tjukkmjød er et svært søtt brygg som er relativt sterkt. Det brygges på honning, malt og sevje.
Mateale [mateil]
Mateale, eller matøl er dvergenes hverdagsdrikke. Dette ølet er friskt og bittert og brygges på lavere temperaturer enn annet øl. Bryggerene har derfor Matealet gjerne i et eget rom. Mateale er et vanskelig øl og brygge, og en dvergisk brygger regnes først som utlært i det han kan brygge 12 sorter Mateale uten feil.
Håntverk
Annolaevis (Alvisk evighetsverk)
Når det kommer til alvisk håntverk er annolaevis svært ettertraktet, men veldig sjeldent og de gangene det dukker opp - svært kostbart. Annolaevis kalles på alltunge evighetsverk, fordi tiden som brukes på håntverket kan gå over mange år – og tiår.
Mest utbredt blant høyalver, men heller ikke uvanlig blant skogsalvene er Annoalevis typisk arvestykker, håntverk skapt av en generasjon som gave til den neste. Mest berømt er de alviske silkebrynjene, med ørsmå ringer av alvesølv, tvinnet i silke for å skape en våpentrøye som er sterk, men fortsatt stille og bevegelig.
Alvisk tresang
Tresang kalles den alviske kunsten å forme tre med tid og stell. Denne kunsten har tilhørt alvene siden tidens morgen, og grenser til magi. Isobelia selv benyttet lekmannsmagikere som drev med tresang som studieobjekter da hun oppdaget Isobelias mirakel. I dagens Malmund er kunsten sjelden og praktiseres i det skjulte av de samme grunner.
Tresang skaper vakre produkter av tre, uten at treet har blitt kuttet eller delt, verkene preges av vakre organiske former der selv treets årringer har blitt dyrket frem for å skape delikate mønstre i treverket. Tresangbuer, -staver og prydgjenstander er eksempler på klassiske tresangverk.
Lingvistikk
Alltunge
Alltunge snakkes over det meste av Malmunds nordvestlige landområder. Språket er svært utbredt, og har et utall av dialekter. Mange av dialektene er svært forskjellige, og hvis man sammenligner de østlige og vestlige dialektene er de på grensen av å være egne språk.
Dvergisk
Dvergisk og Alltunge har et felles opphav. Dverger og menn har hatt dyptgående allianser flere ganger gjennom tidevervene, og språkene har påvirket hverandre i mange perioder.
Alvisk
Alvisk har alltid vært et språk som har blitt snakket alver i mellom, og vært ekslusivt for dem.
Orkisk
Orker har tykkere struper og et annet kjeveparti enn andre raser, dette gjør at Orkisk kan være vanskelig å uttale for ikke-orker. Likevel er dette ikke den største grunnen til at Orkisk er et lite utbredt språk blant andre raser. «En uorganisert samling av grynt og snøfting» var August Plinis beskrivelse i «En reise inn i mørket», men dette kunne knapt være lengre fra sannheten. Orkisk er en pragmatisk språk, preget av lite behov for å utbrodering, der små enkeltord settes samme for å beskrive mer komplekse sammenhenger. Det er til tider tungt kontekstavhengig, og kan derfor være vanskelig å forstå om man kommer rett inn i en samtale.
Kamptunge
En dialekt av Orkisk kalles bare kamptunge – dette er samlinger av intonerte brøl, hyl, smerteskrik og snøft som brukes for å kommunisere i kamp. Dette språket-i-språket gir orker mange fordeler i kamp. Orker kan fortelle at de både lettere vet hva som skjer med sine kampfeller (+1T i kamporientering mellom de som snakker kamptunge), og de kan bruke brølene til å hurtig endre taktikk i midten av slagene sine (+1 i Taktikk hvis den som kommanderer og de som kommanderes snakker kamptunge). I tillegg er det kjent at krigere kan bedre samarbeide i kamp (+2 i INT/Kamperfaring dersom finter involverer to med Kamptunge og offeret ikke har det).
Hobitun
Hobitun er et morsomt tungemål som har trukket innflytelse fra de fleste andre raser. Hist og pist kan man finne både alviske, dvergiske og alltungeord
Gnomisk
Kalendere, høytider og merkedager
Malmunds kalender
Malmunds kulturer har for det meste adoptert en forenklet versjon av alvenes kalender. De har nedtegnede observasjoner av måner og andre himmelske legmer i århundrer og kommet frem til en mengde med merkedager, og delt opp kalenderen i 12 måneder med 5 uker som igjen har 6 dager. Dette utgjør 360 dager av Malmunds 365.25 dager lange år. Resten av året blir en liten ekstra uke/måned som er kjent som «Festen».
Ukedagene
Ukedagene har fått navn etter elementene, solen og månen. Disse navnene har røttene sine helt tilbake til tidlig i magiens tidsalder.
Ignidi – Ilddagen, den første dagen i arbeidsuken. Ved som hogges på Ignidi brenner lengre sier gamle folketro.
Terdi – Jorddagen, andre dagen i arbeidsuken. Dette er blant dverger kjent som Thardanstoog – eller Thardans dag, og lykkedagen for smeder og gruvearbeidere. Blant mennesker og gnomer er dette dagen man bør kjøpe verktøy på.
Kaldi – Luftdagen, den tredje dagen i arbeidsuken. I følge folketro er dette dagen da været er mest ustabilt.
Aquadi – Vanndagen, den nest siste dagen i arbeidsuken. Mange fiskere regner denne dagen for å være en heldig dag å fiske på.
Lundi – Månedagen, den siste dagen i arbeidsuken. Denne dagen regnes som spesielt mystisk og Nox Lundi – månenatten regnes som farligere, og besatt av mørke krefter.
Soldi – Soldagen, som blant de fleste anses som en fridag. Soldagen regnes som å være velsignet av Lysets Pantheon. Det sies også at det siste mørke ble drevet ut av Malmund på Soldi.
Ukene
Hver måned har nøyaktig 5 uker. Disse ukene har fått navnene sine etter gudenes og tillegges også forskjellige egenskaper.
Luxsen – Lysets uke. Oppkalt etter lysets pantheon. Erun, Eliell, Iona og Duonos.
Umbren – Skyggenes uke. Oppkalt etter skyggenes pantheon. Lekon, Duain, Firion og Thardan.
Tenebren – Mørkets uke. Oppkalt etter mørkets pantheon. Yral, Thynos, Rothnok og Garthrak.
Natusen – Naturens uke. Oppkalt etter naturens pilarer. Iona, Firion, Thardan og Thynos.
Fatasen – Sjebnens uke. Oppkalt etter sjebnegudene Apeguden, Den sovende guden, Quthulka.
Månedene
Malmunds måneder er gitt navn etter ordenen de kommer i. Unumen er den første måned, Duomen er den andre og så videre. Det eneste unntaket er uken/måneden «Festen» som ikke går under noen måneder, og regnes for en spesiell festperiode. Månedene har fått navn fra Høytale, noe som forteller oss at de ble navngitt etter mørkets tidsalder – eller kanskje de ble gitt til Malmunds folk av gudene selv som fablene sier.
Unumen – Den første måneden.
Duomen – Den andre måneden.
Trimen – Den tredje måneden.
Quamen – Den fjerde måneden.
Quimen – Den femte måneden.
Sessimen – Den sjette måneden.
Septimen- Den syvende måneden.
Octomen – Den åttende måneden.
Novomen – Den niende måneden.
Decimen – Den tiende måneden.
Undumen – Den ellevte måneden.
Dudumen – Den tolvte måneden.
Festen – Den trettende måneden eller 61. uken alt ettersom hvordan Festen telles.
Nyingsdag
1. Unumen
Tidligere Saounsvake. En dag for nybrottsverk og planlegging av det nye året.
Therons dag
2. Duomen
Ereks dag
6 Duomen
Den lange natten
17. Trimen
Helbredelsens dag
24. Trimen
Narrens dag
1. Quamen
Gledens dag
1. Quiment
Tyvenes natt
11. Quimen
Opplysningens dag
6. Sessimen
Solsikkenes dag
24. Sessiemen
En av mange merkedager hos Iona.
Vevnatta
17. Octomen
Silkeslørenes natt
11. Decimen
Skogens hvile
20. Novomen
Firiontilbedere jakter ikke denne dagen. Det sies også at dette er den dagen da det er trygt å ferdes i skogen, for ingen villdyr ønsker å trosse en dag som er hellig for Firion.
Nox Tempestum
16. Novomen
Fjellkvelden
20. Undumen
Etter dvergisk tradisjon skal alle trekke tilbake til fjellet til fjellkvelden. Også kjent som Thardanskveld. I mange dvergesamfunn lukkes også portene for vinteren denne kvelden, og alle forrådene skal være i hus. Dermed blir dette en dag der mye arbeid gjennomføres, men i det solen går ned går dvergene til ro, og samles i dvergehallene for øl og sang.
Gravblot
11. Dudumen
Dette er en dag der alle fra alle religioner tar fri for å hedre de døde. Dette er dag som gjerne brukes på gravgårdene for å stelle med gravene og minnes de døde. Det sies at denne dagen lar Yral dødsrikets porter stå på gløtt slik at de som savner sine kjære kan få et glimt eller et ord fra dem.
Garthraks natt
17. Dudumen
Festen
Festen er en av de største høytidene i året. I høytale er dette ordet for feiring, og denne uken benyttes til tilbedelse og feiring av året som kommer og året som gikk. Den deles av de fleste kulturer rundt på Malmund. Festen er knyttet til Malmunds kalender, og tar for seg de «gjenværende dager i året» etter at året har gått sine sedvanlige 60 uker.
Typisk for festen er at man feirer årets slutt og det nye årets begynnelse. For de som bor nord på den nordlige halvkule er det også en feiring på at solen snur og at det går mot varmere dager.
I den vestlige verden blir navnene i høytale brukt på de fleste dagene av presteskapet. Precadi (Prekenens dag), Cibodi (Matens dag), Lekondi (Gledens dag), Risudi (Latterens dag), Quiedi (Stillhetens dag, Pax-Quiedi (Den fredelige stillhets dag). Dette er imidlertid bare navn som brukes av prestene når man snakker om dagene på tvers av tilbedergrupper. For de fleste vil festlighetene ofte bestemme navnet på dagen. (F.eks. er det vanlig for vanlige lekontilbedere å kalle Cibodi for Gledesblotsdag).
Griseblotet (Gullblot, Festblot, Gledesblot, Gullgrisefesten)
I de fleste byer med en stor andel Lekontilbedere er Griseblotet på den andre dagen under festen meget merkbart. Laug, kjøpmenn av anseelse og andre velstående stiller alle med sin gris som har blitt kjøpt inn for anledningen. Denne grisen grilles og tilbredes på de beste måter. Ferdiggrillet dekkes den gjerne med bladgull eller pyntes på ekstravagante måter for å bli en mest mulig «velstående» gris. Prosesjoner av disse grisene bæres så igjennom byen til skue for alle, og bæres så inn i Lekons tempel. Mengder av vin og øl, og annet tilbehør følger gjerne etter.
Presteskapet er da de første som forsyner seg av dette Lekons offer. Tradisjonen sier at prester og tempelets beboere må alltid spise seg fullstendig stappmette under dette måltidet for at de skal bli et godt år året etter. Grisenes «velstand» er også et symbol på hvor godt det påfølgende året skal bli. Måltidet observeres av tempelets tilbedere, som passer på å heie frem en voldsom matorgie.
Restene – som det vanligvis er mengder av - spises av tempelets tilbedere i åsynet til prestene. Bordene er dekket for dette, og denne samlingen som på høytale omtales som Magnum familiaritatis festum – eller storfamiliefesten. Dette er et fast møtepunkt for alle tilbedere av Lekon, og det er et yndet sted å gjøre nye avtaler og smi nye allianser. Det sies at avtaler som gjøres under Magnum Familiaritatis alltid blir innbringende for de som har ofret godt.
Svartnatta (Fryktens natt, Nox Horrenda)
Den tredje natten av Festen er kjent for å være fryktens natt. Det sies at Garthraks presteskap har da bedt siden Garthraks natt om hans komme. Dette er også natten da Rothnoks ryttere rir. Noen ganger finner man en enkel stue tømt for beboere ved enden av Festen.
Liv og riter hos Malmunds folk
Orkers liv – og død
«Den svake tiden»
I det et orkisk barn blir født feires morens overlevelse og det nye barnet i én dag. Morens overlevelse belønnes med nærende retter og drikker i den neste uken. Barnet på sin side går en stille tid i møte. I frykt for Bethanac , er det tradisjon at orkiske barn blir for det meste forsøkt ignorert i de første leveår. Mange foreldre finner på kallenavn på barnet, som helst ikke skal være for kjærlige. For Rothnoks hustru er kjent for å spise de barn som holdes kjære, og derfor preges «den svake tiden» av lite kjærlighet og rutinemessig stell og mating. Barn som dør under denne tiden sørges det over i stillhet, for i orkenes samfunn er barnet enda ikke en del av stammen.
Innlemming
I barnets oppvekst holdes det øye med barnet – når han står støtt, om det har god helse, hva barnet løfter, om det forsøker å bidra. Ofte er det et sett med kriterier som barnet må innfri før innlemmingen . I dette ritualet blir barnet tatt inn i familien og stammen og blir et fullverdig individ. Dette er en stor feiring, og i større samfunn er det ikke uvanlig at grupper av barn innlemmes sammen.
Raachtvaan (Krigsropet)
Det største og viktigste tiden i en orks liv er Raachtvaan, krigsropet. Dette ropet marker avslutningen på barndommen og begynnelsen på orkens liv som kriger. Her brukes ordet kriger i orkenes egen forstand – en voksen ork sin stadige kamp mot sine omgivelser. Før krigsropet er ungdommen bare en tilrettelegger og en hjelper i andres kamp, men i det lyden av hans eget krigsrop hjaller i fjellene begynner hans egen kamp.
Isolasjonen
En viktig milepel på veien til Raachtvaan er isolasjonen. Dette er en rite som ungdommen bestemmer tiden for selv, men gjerne i råd med sine foreldre. Før isolasjonen samler ungdommen seg viktige eiendeler og forsyninger før han setter ut på egenhånd. Under isolasjonen skal ungdommen klare seg selv, enten det er i villmarken eller i byen. Der ute må han klare seg i en fullmåne eller lengre før han kommer tilbake. Kommer han tilbake før denne tid regnes det som et nederlag, og ungdommen må svare for sine eldste (enten det er foreldre eller stammeoverhoder) for å se om det er verdige grunner til å komme klynkende tilbake før tiden.
Urleet
Urleet er en tradisjon som regnes som brutal blant utenforstående, men blant orkene er det et av de viktige stegene man må ta før Raachtvaan.
Når foreldre og de rundt ungdommen mener at han er klar fanger de ham i en sekk eller stenger ham inne i en mørk hytte eller hule. Så begynner Urleet – en sang som forteller om de tidlige orkene, om deres fangenskap i dvergiske gruver om deres strev, deres smerte og deres kamp for frihet.
Ynkvaag – Underkastelsens kodeks
Når en ork taper mot en annen i en ærlig tvekamp eller strid, og den andre lar en leve er man underkastet Ynkvaag – loven for de svake. En har fått tilbake livet som gave og men har likevel tapt, og er da underkastet seierherrens vilje.
Det er viktig å merke seg at dette kun gjelder ærlig tvekamp, om man er overmannet eller overvinnes ved hjelp av svik eller løgn kan man ikke forvente lydighet fra den man seiret over, og man den tapende part kan hevde Ylfvaag - retten til hevn.
Fjelldvergenes riter
Barsel, fødsel og de første år
I det en dvergekvinne forstår at hun er gravid, er mor den første som får vite hva som har skjedd. Dette er viktig fordi hun som husholdningens overhode har fundin – avsatte midler for akkurat denne hendelsen. Med den største diskresjon setter hun hjulene i gang – håntverkere blir satt i sving for å smi smykker, forberede stoff, og bestille mat og ikke minst malt til bairnail, mødrsup og fairngail som alle er viktige for mor og barn. Oftest gjør hun også en avtale med en steintyder som kan gi henne hint om kjønnet.
Tradisjoner og sedvane hos skogalver
Alvenes lange liv gjør at deres sedvaner er veldig annerledes. Mens de fleste av malmunds folk teller år, deler alvene opp livet i veale – disse markerer større endringer i et alvs liv.
Intael-veale – begynnelsen
Alvene regner et barn for å eksistere ved Omou-intael, fra det øyeblikket kvinnen forstår at hun vil kunne bli mor, dette er det første steget gjennom Intael-veale – det første stadiet i en alvs liv.
Omou-intael
Alviske kvinner begynner forberedelsene til å bli mor allerede før unnfangelsen. Oppdagelsen av at man er klar for å bli mor kaller alvene Omou-intael . Denne kommer instinktivt hos de fleste – men ikke alle. Derfor er dette noe som foregår i stillhet, og ingenting deles med andre før barnet er unnfanget, og godt på vei. I denne tiden oppsøker alviske kvinner barn for å skjønne hva hun gir seg ut på, hun legger opp kostholdet sitt for å best fungere for nytt liv.
I noen tilfeller begynner Omou-intael før det finnes noen barnefar. Da begir kvinnen seg ut på leting, for etter alvisk filosofi skal det da finnes en far som er på leting etter en mor. I tilfeller der hun ikke klarer å finne en god partner vil Omou-intael opphøre, og kvinnen vil da ikke klare å fostre noe barn før neste gang dette hender.
Omou-intael oppfattes som et mirakel, og det finnes kvinner som aldri får oppleve dette i sitt alviske liv, mens andre blir gitt denne gaven flere ganger.
Uulaanthoerian - bæretiden
En alvisk kvinne går svanger i opp til tre år. Barnet utvikler seg svært sakte i den første tiden, og utviklingen sies å stanse om kvinnen opplever nød eller ulykker. Korte forløp er over på ca tolv måneder. Kvinner som bærer barn regnes som hellige blant alver, og alle i et alvisk samfunn vil strekke seg svært langt i å beskytte dem, om de så tilhører motparten i en krig – slik som skjedde i første rasekrig.
Beeliendano – båndknyttingen
Den neste veale som er forventet i en alvs liv er Beeliendano. Igjen er dette noe som en mann eller kvinne oppdager, og alvene bruker lang tid på å vurdere om de er klar for å gå inn i denne fasen. I det de tar valget, står de foran en stor endring. De velger ofte å endre klesdrakt, de begynner å vandre eller søke områder der de ikke tidligere har vært, og de blir mer sosiale. Ofte velger de klær og hårfrisyrer som forteller andre at de har valgt beeliendano, og søker de som gjør det samme. Men år og år igjen kan gå før de finner den de er ment å knytte bånd med.
Båndknytting mellom raser, samme kjønn og halvblodsalver
Alvene som helhet er i ånd og tro helt dedikert til livsvarig troskap. Tanken på utroskap eller annet er i følge dem selv helt utenkelig. Det med makt å skille to som er «ment for hverandre» kan få dødelig utfall. Alvene mister sitt livsmot og dør.
Det er derfor akseptert, selv om det er assosiert med skam, at en alv noen ganger knytter bånd med en annen rase, eller til og med et samme kjønn.
I båndknytting med en annen rase skjer en underlig ting med alvene. I stedet for å fortsette sitt udødelige-uendelige liv vil alven ta opp sin livspartners livsløp. I alderdommen vil alven også, på sitt vis, bli eldre, og i det partneren dør vil det vanligvis heller ikke ta lang tid før alven også sier farvel til sitt jordlige liv.
Halvblodsbarn
Alver vil kunne få barn med andre av Malmunds folk. En halvalv vil ofte, men ikke alltid, arve sin alviske forelders udødelighet. Av utseende blir beholder de mange alviske trekk som at de gjerne blir lettere bygd, får mer delikate trekk i ansiktet og de beholder stort sett alltid sine spisseører, mens skjeggvekst og tykkere hår følger ofte med om den andre forelderen har dette.
En halvalvs bånd med naturen, seg selv og andre (og dermed om han følger en alvisk levevei) er oftest knyttet til miljøet han vokser opp i. Med lite tilknytning til alvers levesett vil de gå igjennom livet som de folkene de oppholder seg med. Men, det skal være sagt at disse båndene, om enn svekket er fortsatt tilstede og kan gjenoppdages i løpet av livet.
I de tilfeller der halvblodsbarn ender opp som dødelige blir dette noen ganger en stor sorg for familien rundt, og det har hendt mange ganger gjennom historien at foreldre taper livets lys i møte med sine barns død.
Alveblod
Folk med alveblod i årene (men ikke fullstendig halvalver) regnes sim dødelige, men de kan fort leve lengre enn andre. Om mennesker med alveblod i årene sier August Plini: «De er rigtig nok foede med utsigte for et langt liv, men er sådanne ogsaa disponible for elfiske svaghede som livstretthet og liten motstandsdyktighed for et et haardt liv.»
Afaenol
Skogsalvene ser døden som en overgang fra ett liv til et annet. Firions skoger strekker seg lang utenfor Malmund. Og – sier de noen ganger finner de som dør veien tilbake gjennom skogene. For mens skogens far pleier sine troende godt finnes det de som søker hjelp til de av sine som fortsatt er i live, de kaller dette Afaenol – åndevandrere. I et vindpust, i blikket fra et dyr eller fra grener som stryker mot en, finner skogsalvene Afaenol, sine kjære tilbake som flyktige øyeblikk der alv møter natur.
Helse, sykdom, remedier og død
Malmunds folk er omgitt av sykdom og død på daglig basis. For de fleste er botemidlene i beste fall vanskelig å oppdrive, i verste fall er botemidlene like farlige som sykdommen selv.
Malmunds geografi

Veldig mange land i Malmund
Aburia
Aburia holder på de tetteste junglene i hele Malmund.
Aelan
Aelan er den største floden som renner gjennom Malmund. Den har sitt hjerte i Dahlos-Lath-Lai, dypt inne i fjellmassivet Magorai, og tusenvis av småelver slutter seg til den der den flommer gjennom store deler av Malmund.
Aelan munner ut i det enorme Grada-deltaet der den gir liv til Gradaslov den største byen som er kjent i Malmund.
Ayasan
Lite vet man om dette store området utenfor Aburias kyst. Men den som tar skipene sine øst for Shuji-Ton vil finne dette området.
Burul-Ath-Non
En gang i tiden, var Burul-Ath-Non en kjempeskog, en trygg havn for alver og andre som skjulte seg for de skrekkelige skapningene som herjet under mørkets tidsalder. Mytene skal ha det til at at dragen Faerox skapte det som nå er Burul-Ath-Non – Rikene i sanden, et enormt ørkenland som er svært fientlig for de som ikke vet hvordan å leve der.
Catalion
Elbano
I skyggene av El, et av de største fjellkjendene i ørkenriket ligger Elbano. Grunnlagt rundt en av de største oasene i området og med store forekomster av jern, kobber og sølv er det er et av maktsenterene i Burul-Ath-Non.
Jamet
Noen timer unna Elbano, i fjellene ligger byen Jamet. Denne lille befestede byen kretser seg om Ihallabar, det mest berømte Shem tempelet i Burul. Det sies at ingen som driver sitt arbeide fra Jamet skal falle offer for Shems dolk. Derfor finnes det en og annen i Jamet som har valgt å forsøke å flykte fra sin sjebne.
Fesh
Reiser man vestover fra Elbano til man møter kysten finner man byen Fesh. Dette er en myldrende kystby med et stort mangfold av mennesker fra alle kanter av Malmund. Fesh er kjent som de tusen-templers-by for her holder Malikah Kheel, dronning av Fesh og kystlandene i live en eldgammel lov som sier at alle fredelige tilbedere fra alle guder kan holde hus i Fesh.
Erun har en stor stjerne i Fesh og «Eruns helligste» - storbiblioteket i Fesh holder kopier av de berømte Breem platene som holder de eldstre fragmentene av Malmunds historie.
Durudai
Etla
Etla er det kaldeste området i hele Malmund. Området har ingen fastboende folk, men fangstfolk eller pelsjeger drar av og til innom for å jakte. Kysten utenfor er isdekt, og umuligjør all ferdsel med båt mellom Khardos og Noldynac.
Etlanske orkestammer er noen av de få som er hardføre nok til å overleve i Etlas isøde. Med de utholdne pakkmoskusene sine reiser de rundt og flytter horden sin med årstidene. I vinterhalvåret reiser de sørover og vandrer over isen til Khardos og til skogene sør for Korash. Noen av stammene er kjente for å plyndre det de kommer over, felles for de alle er at de ikke tar hensyn til andres krav på beiteland eller matjord.
Varang
Fjellkjeden som skiller Kolt Stadr og Etla kalles Varang. Dette regnes som et av de mest ugjestmilde stedene i hele Malmund. Stupbratte fjell, dype daler gjemt under ustabile ismasser, iskalde vinder som river og sliter i hud og bein - vandringer inn i Varangs mørke lover lite annet enn en smertefull død.
Likevel finnes det de som reiser inn dit, for å jakte på de dødlige skapningene som holder til der inne, for å lete etter skatter fra Glintdjup den dvergiske minen som sies å finnes der inne, og for å søke etter Dorchas Bealach – inngangen til Yrals helvete.
Frakar
Frakars taiga holder på mange stammer og enkelte større kulturer. Det sies at når Egal tok sine styrker over Ashra for å bosette seg i Frakar, slo stammene seg sammen og utslettet nybyggerene. Frakar er et mystisk land, et som aldri har blitt ordentlig temmet.
I fjellene i nord finner man Frakiske fjellorker, disse bor dypt inne i fjellene.
Thynac Rothnok (Rothnoks kyst)
Nord øst i Frakar ligger Thynca Rothnok, en mengde småøyer som blokkerer innseilingen til Grôth.
Grôth
Øyriket Groth dominerer farvannet mellom Frakar og Kolt Stadr.
Grada og Gradaslov
Den østlige høyborg. Bystaten Gradaslov har vært verdens største by siden Magiens tidsalder. Området rundt, Grada, holder også mengder av andre byriker, der i blant Corto er en av de større.
Injarad
Nord i Grada i fjellkjedene som skiller Grada fra de nordlige rikene ligger Injarad. Dette er en by som er bygget ut av fjellet høyt oppe i massivet. Hele byen ligger i en fjellside og er praktisk talt umulig å komme seg til uten samarbeid fra de som bor der. Her holder en stor Yralsekt til, og her ligger et av de største templene til dødens konge. En mengde mennesker holder til her i tillegg til munker og prester, men man trenger spesiell tillatelse til å komme opp i byen og for å forlate dem, og mange lever hele livene sine her.
For mange Yralprester er Injarad et sted man valfarter til, for å se obsidian masken, en maske av vulkanisert glass, som i følge mytene skal være gitt av Yral selv til en av hans paladiner under mørkets tidsalder.
Ellers er Injarad kjent for å ha mengder av gode sølvsmeder, som lager kunstverk som de handler bort for mat og varer. Sølvet vinnes ut av gruvene i de innerste delene av byen.
Gradakommunene
Om man følger floden Grada oppover mot Magorai blir terrenget vanskeligere å følge. Mangrovetrær dekker elvebreddene, og det er tett vegetasjon i det kuperte områdene rundt. For de fleste regnes terrenget for å være ufarbart.
Likevel er ikke områdene ubebodd. Hvis man likevel velger å forsere det umulige terrenget ser man fort tegn på at man har entret Gradakommunnene. Dette er myriader av små halvinglandsbyer sammenslått i allianser som sørger for forsvar og infrastruktur og bytte av tjenester dem i mellom. For mens områdene kan virke ufremkommelig for digerfolk som mennesker og dverger kan man finne mengder av stier og platåer der de dyrker deres viktigste produktet – pataat og tabac.
Tabac, eller pipeurt er i tillegg til Algul – en type brennevin Gradakommunenes største salgsvarer.
Corto
Corto er en øystat som består av hovedøya Corto og de mindre øyene rundt. Corto har mange ganger i løpet av historien vært i krig mot Gradaslov, men er nå allierte i en skjør allianse. Corto har den største flåten av handelsskip av alle sørrikene, og driver intenst med handel. Lekon er den ledende guddommen der, men også Thynos står sterk der.
Sjømenn fra Corto er berømte for å være noen av de eneste som våger å krysse Thynos ambolt, et havområde med lumske strømmer og vanskelige vinder som skiller nord- og sørrikene. Enkelte selger tjenestene sine som los igjennom området til skippere i nordrikene.
Hardland
Hardlands sletter holder på Hardlendingene – Hestefolket.
Hargad
Hibyl
Jakal
Jakal er sivilisasjonens høyborg.
Herounot alliansen
Alliansen ble opprettet av Hertug Herounot av Illiyeve i det andre tideverv. Opprinnelig var Illiyeve en av Granevions største byer, og sto for mesteparten av handelen sørøstover. Men Hertug Herounot var lite interessert i å betale de enorme skattene som kongen av Granevion påla byen for å holde fiendene borte fra Illiyeve sine murer. I stedet valgte Herounot å samle grevene og baronene rundt seg, og krysse grensene på jakt etter allierte – og uten deres herskeres vitende ble det inngått en felles forsvarspakt. I det Kongen av Granevion forsøkte å knuse det lille Baroniet Fairlonde, svarte alliansen med å utslette Granevion sin hær – og de mange bystatene erklærte seg uavhengige av sine tidligere herskere.
Illiyeve
Illiyeve er Herounot alliansens hovedstad. Den er alliansens største by og holder ting for affærer som angår alliansen. Av denne grunn er representanter for hver bystat tilstede her til en hver tid. Illiyeve er alliansens tryggeste havn, og huser dermed de største handelshusene og de mest langtrekkende handelskortesjene.
Bredouix
Dette er en by i sørlige Jakal. Bredouix er en bystatene i Herounot-Alliansen i Byen er kjent for Eruns Apokryfe Bibliotek, som er ett av de største samlingene av sjeldne bøker i Malmund.
Granevion
Granevion er et av de største rikende i Jakal. Med den eldgamle byen Evion som hovedsted, og elven Arran som knytter riket sammen og pumpes full av nye, eksotiske og spennende varer holdes Granevion for å være den menneskelige siviliasjonens høyborg. Adel fra fjern og nær møtes i Granevions staslige byer, for å lære om hva som er det nyeste og fasjonable.
Selv om Granevions fiender er mange, holder de seg stort sett for gode til åpen konflikt. Ekteskap og medgift, agenter og spioner, skjøre handelsallianser og byttehandler er hverdagen i Granevions politikk.
Port-en-Arran
Elven Arran som strekker seg gjennom hele Granevion når havet ved Port-en-Arran. De skiftende sandbankene gjør at å navigere fra havnene og oppover elven kan være utfordrende, så det å være elvelos er svært innbringende. Likevel tiltross for dette er det ikke få skip som søker Port-en-Arran for å losse av sine varer, fordi vannet i Arran er selve livsblodet til Granevion, og Granevions hunger etter eksotiske varer virker umettelig.
Evion
Sentralt i Jakal ligger Evion. Evion er hovedstaden i Granevion og er en svært gammel by. Her ligger blant annet Maermadel – et av de største templene til Eliell. Fra gammelt av var byen en alvisk storby og de storslåtte byggene holdes fortsatt ved like. Og kanskje derfor huser også Evion mindre grupper med alver bak sine murer.
Gjennom tidene har Evion brent ned, blitt bygget opp igjen, og forsvarsverkene har gått igjennom utallige forbedringere ettersom herskere har ønsket sette sitt spor på byen. Montagne de Fer, slottet som huser herskeren av Granevion er en formidabel festning, en underfundig blanding av nytt og gammelt med tårn og spir som det sies fra gammelt ble bygget for å forsvare seg mot drager og andre mytiske skapninger. Les murs de l'isolant huser i dag rikets farligste fanger, men blir sagt å kunne holde på selv de mektigste av trollmenn i magiens tidsalder.
Jarnland
Jarnlands karrige jord har ikke gjort befolkningen ydmyke. Den har bare herdet dem, og gjorde dem urokkelige og bitre.
Fladen
Adel fra Fladen kalles spøkefult for sumpriddere i andre deler av Jarnland. Riket i nordøstlige Jarnland er kjent for dårlig jern og borger reist på trass av ustablit jordsmonn og dårlig tilgang på god stein.
Esjølo
Grevskapet Esjølo hersker over landområdene rundt Esjø og elvene som knytter seg til dem. Esjølo har typisk hold streng kontroll over handelen opp og ned elvene og har derfor historisk alltid hatt stor innflytelse i Fladen.
Voss
Baroniet Voss i øst-fladen er harmløst. Mjøden fra Voss er kjent for å være den beste i Fladen, på grunn av den gode lynghonningen fra moene der. Erunklosteret Ellisal ligger i Voss, oppsatt i Jomfru Ellis ære, en Erunhelgen fra Fladen.
Jogarta
Hertugen av Jogarta kontrollerer en av de viktigst kystbyene i Fladen. Med handel mot Akosta og Cordoban er Jogarta Fladens port til eksotiske varer.
Pregia
Pregia ligger i sydøstre Jarnland og er et rike med en sterk kongemakt og en tilsvarende sterkt presteskap. Landet er preget av et sterkt skille mellom religion og stat, med en fortid der det har vært mange intriger og åpne kriger mellom kongemakt og prestedømme.
Pregia har et presteskap som for det meste heller mot Erun, men også Iona og Lekon står sterkt her. Adelen blir uten unntak sent til Halldorn som ungdom og går igjennom opplæring der både i krigføring og administrasjon, noe som gir Pregerne de mest utdannede adlige i området.
Halldorn
Halldorn i Pregia er jarnlands mest vitentunge by. Som et religiøst senter for Erun tilbedelse og med hele landests unge adel i opplæring er dette en by der opplæring og akademia står veldig sterkt. Bibliotekene her overgåes kun av de store bibliotekene i Bredouix i nordlige Malmund.
Striura
Hertugdømmet Striura i Pregia, med familien Vaugrenard i sentrum, er et eldgammelt og stolt område, der hovedstaden Estrina er best kjent for sine vakre havner, særegen arkitektur og store fiskemarked.
Estrinas særegne arkitektur bærer tydelig preg av alvisk påvirkning og gjør også at det gamle tempelet «Vilicus Oculi» er en severdighet. Det gamle tempelet er et av de største Duonos templene i Jarnland. Selv om Estrina har tempelet i sin bakhage er det ikke slik at Duonos står spesielt sterkt i byen og hertugdømmet. I mange år har tempelet ikke vært i full drift, og det har lenge vært snakk om tempelet ennå skal vedlikeholdes av de få akolyttene og presetene, eller om det skal bygges om til noe av større funksjon…
Striuras alviske adel
Etter tredje rasekrig ble alvene fra Striura i motsetning til alver i mange andre områder værende. De til og med boasette seg nærmere Estrina, mens resten av de mindre byene og tettstedene er bebodd av mennesker. Alvene fra Striura så ikke ned på deres menneskelige naboer, ettersom handel og samarbeid alver og mennesker i mellom hadde pågått i tideverv uten større konflikter. Tvert imot delte den gamle alviske hertugen mange av de samme ambisjonene som andre adelige likemenn. Deres kunnskap og gode ferdigheter innen sjøfart, krigføring til sjøs og handel, samt deres rikdom, var en av de store grunnene til at hertugen fikk forhandlet overgivelsen til å inkludere at han fikk beholde sine områder og goder.
Kerodor
Kerodor – ødelandet er slettene der ingenting kan vokse. Noe slåss der i mørkets tidsalder og alt liv forsvant. Noen sier at det var Garthak selv som ødela Kerodor.
Dortodai
Dortodai er synlig i mange mange mil i Kerodor. For de fleste ser det ut som et fjell. Men som Dubalins følge fikk oppleve er det ikke noe stein i Dortodai, bare livløse masser av tungt klebrig steinlignende stoff, som om steinen selv døde og gikk i oppløsning der.
Khardos
Folket i Khardos bor i Yurter og er for det meste nomader. Langs kysten er det derimot flere bosetninger og det drives handel sørover mot Nordfar og videre sør til de nordlige Jakalske territorier..
Kolt Stadr
Man skulle tro at Kolt stadr var ubeboelig, for der er evig is, og herjes av isstormer som kan rive kjøttet av ansiktet til en stakkar. Likevel beboes området av orker, dverger og mennesker. Nomadiske folk som alle har brukt århundrer på å finslipe overlevelsesevnen sin og gjør det mulig å klare seg i det kalde isødet.
Magorai
Magorai er den største fjellmassivet i Malmund.
Nethairion
Nethairion er først og fremst nevnt i Alviske myter og historier, men takket være alviske kart er skogen kjent, selv om få – om noen besøker den.
Nordfar
Ramark
Uallin
I sørvest av Ramark ligger en serie med steinfestninger som har stått der siden magiens tidsalder. Den største av dem heter Uallin, og er hertugsetet for regionen. Fra Uallin og helt til søsterfestningene Keln og Dor henholdsvis i sør og nord strekker Uallin sine vegger seg, og videre slik at de stenger porten mellom øst og vest. Reist på ordre av Egal selv har disse i tusen år motstått inntrengere fra Jarnland. Til sammen strekker vegger og festninger seg over 160km fra fjellmassiv til fjellmassiv.
I dag har Uallin holdt freden godt og er i dag med på regulere den landbaserte handelen i Nordlige Ramark og Jarnland.
Siiv-Uallin
Omgitt av høye mørke murer ligger Siiv-Uallin, byens hjerte. Byen ble bygget etter tegninger av Egal, festningsmurene fletter seg inn i byen slik at man aldri er langt unna selve festningen uansett hvor man går i byen. De som ikke kjenner byen går seg ofte vill, for murenes buktinger gjør at byggene i praksis danner en labyrint, og det anbefales at man skaffer seg en kjentmann om man skal noe sted utenfor handelskvarteret.
Siiv-Uallin har eget kloakk og vannsystem under byen, som dekker flere nivåer i et nettverk som få kjenner i dag. Der under ligger også katakombene som før ble bruk til å begrave byens døde.
Jevolgorod
Denne byen sør for Ashra var en gang hjertet av Ramark. Den gang var den kjent som Egalion, byen som Egal bygde rundt seg som en seierhandling etter å ha temmet Ramarks nordlige sletteland. Siden den gang har byen sett riker reise seg og falle, den har blitt brent, rasert og forsøkt utslettet, men hver gang har den blitt gjenreist – kanskje ikke til sin gamle storhet, men byen i Nord står fortsatt og er stadig et sentrum.
Nå er den bystaten Jevolgorod, kontrollert av Jelvolkere eller «Jefolket» som de kalles i vesten. Jevolkere støttet Egal i sin kampanje for å samle Ramark, og er nå de som holder nord i sine kalde, harde never. Riket deres endres i omfang fra år til år, i år der de lider store tap mister de innflytelsen utover, men sakte men sikkert vokser de seg større igjen.
Onde tunger skal ha det til at riker i vesten forsyner Jefolket sine fiender med penger og våpen for å hindre dem i å spre sin innflytelse – i frykt for at de en vakker dag skal spre riket sitt til Uallin igjen.
Akosta
Helt sør i Ramark ligger fjellkjeden Akosta som strekker seg helt ned til Thynos Ambolt rett nord for Gradaslov.
Kaasronden
Kaasronden ligger som et ensomt fjell helt vest Akosta. Kaasronden, for uten om sin litt ensomme plassering er det lite som er bemerkelsesverdig på utsiden av fjellet, kanskje med unntak av de enorme mørke fjellsidene, fulle av slagg. På innsiden derimot er det svært mye som skjer. Kaasronden har vært i dvergehender siden før magiens tidsalder og kalles «ostefjellet» på folkemunne blant menneskene som har landsbyer rundt, men utenfor grensene til Kaasrondkongens rike. For fjellet er så uthult at man spøker om at en vakker dag tar de for mye og hele fjellet blir til grus.
Dvergenes bosetninger der er virkelig gammel, og ingen kjenner fjellet ut og inn selv av de eldste dvergene. Flere ganger har det hendt at en gruve har bitt en annen i halen, og resultatet er en labyrint i alle tre dimensjoner. Fjellet har et titalls bysenter, en kompleks avfall og slagghåndtering.
I tillegg til å være et logistisk mesterverk er det mengder av andre mesterverk der også. Krystallhagen, Klingetempelet og Silverbeistet er bare noen av eksemplene på hva adel kommer langveisfra for å se.
På utsiden finnes det handelsposter i alle himmelretninger, for fjellet er godt besøkt av handelsfolk både av dverge- og menneskeætt, spesielt siden fjellet er fritt for brensel, og Kaasrondingan betaler godt for trevirke og kull. I motsetning til mange andre dvergefjell er det relativt lett å slippe inn også for de som ikke er «født av fjellet».
Jagdan
Helt øst i Akosta ligger Jagdan, et rike som grenser mot Gradaslov og elven Grada. Fjellkjeden som skiller kalles Noldunac og er et vulkansk fjellområde.
Cordoban
Sørligste kystbyen i Jagdan er hertugdømmet Cordoban. Med en historie som strekker seg mange århundrer tilbake med kamper mot inntrengere fra Gradaslov, Burul og Corto er Cordoban en by av stor militær viktighet, og har i løpet av historien skiftet eiere mellom rikene. Men med Thynos Ambolt som skille mellom Cordoban og de sydlige land er det Jagdans knallharde Duonos styre som har satt sterkest preg på byen.
Det tydeligste tegnet på dette er «Sverdet» en Duonos festning og tempel som beskytter Cordobans ytterste pynt mot havet i sørvest, mens fjellene gir dekning fra angrep i øst. I ly av sverdet ligger Cordobans flåte ankret opp, stolte krigsskip klare til å nedkjempe inntrengere og pirater.
Cordoban er også kjent som siste utpost for de som skal krysse Ambolten. Med sine lumske skjær og ville kastevinder er dette havområdet beryktet over hele Malmund. Derfor er det mange som søker en trygg havn i Cordoban, enten etter å ha lykkes igjennom eller om man har forsøkt og feilet.
Sheman
Shimanar
Trollabirr
Varang
Vestheim
Zeipan
Malmunds historie og myter
Tidenes morgen
Verdens skapelse er for lengst glemt, men det det eksisterer mengder med legender og skapelsesmyter som kan fortelle om hvilke tanker Malmunds folk har om verdens skapelse.
Historiske kilder
Det finnes ingen kilder fra tiden før mørkets tidsalder, men det finnes noen få pålitelige kilder om fortellinger fra denne tiden.
Breemplatene
Dvergene som tidlig begynte å risse i gull for sine største historieskatter har Breemplatene, fra hulene i Breem. Disse ble oppdaget av Dvergiske nybyggere i Magiens tidsalder. Breemplatene er 7 plater av et sett på 27 som antageligvis er fra Mørkets tidsalder. Disse inneholder myter om tiden før mørket. Ingen vet hvor Breemplatene finnes i dag, de forsvant under første rasekrig, men det finnes nedtegninger av innholdet i disse. Eruntempelet i Fesh sitter på en komplett kopi av alltunge oversettelsene med historiske annotasjoner og de store hallene i Kawaern holder ett sett med gullplater som sies å være et nøyaktig kopi av seks av disse platene.
Saelivin og Usuerath
Det finnes noen få alver som levde i magiens tidsalder og disse har gitt historikere historier som kan tenkes å stamme fra hendelser som skjedde i mørkets tidsalder. Usuerath var en alvisk fabelsamler som levde frem til 2. tideverv, han samlet på historier og hadde en bok han holdt for seg selv frem til han bestemte seg for å «vandre videre» . Denne boken handlet om historiene han hadde arvet fra Saelivin, Usuerath var Saelivins barnebarn. Saelivin kunne fortelle at han med sine egne øyne hadde sett spor av gudenes herjinger i Malmund, og kunne fortelle om det han hadde blitt fortalt om tiden før og under mørket. Dette møtet mellom to alver som begge maktet å leve i tusen år regnes av alvene å være den sikreste kilden til kunnskap mellom årtusenene.
Okel
Okel er nevnt i flere myter. Det antaes at det er en forenkling av Okaelen, mørkes rot, eller mørkes kilde. Man kan finne lignende ord både i Dvergisk, orkisk og gnomisk. Etter dvergiske skapelsesberetninger ble dvergene født i fjellet og gravde og var lykkelige frem til de gravde for dypt, og i dypet hvilte Okel, men de fleste som har sett og oversatt breemplatene er enige om at er et noe – og ikke noen – som oppdages. Nøyaktig hva vites ikke.
Homres fall
Eg seier at hakka finnas enno, ho kjenne navnet Homresbane og kan åpne alt ho treff. Dei seie at om ein bære hu blir ein mørk i hu, og besett av Okel sjøl.
Dvergene kveder ofte om Homre, og gruvens skatter og dype ganger. Det sies at fra dypet der fantes dvergestål i favner og at det fantes ganger der som glitret i diamanter og gull i samme tak. Her oppdaget dvergene evigstålet og alt som ble smidd i Homres smier ble polert til det gnistret som sølv.
Men Homre var dyp, alt for dyp. Den nådde ned i mørket der Okel hvilte, og dvergene ble bitt av grådighet og alle Homres gaver gjorde de bare mer umettelige. Det sies at det var dvergen Miklor som slo slaget som fikk Homre til å briste. Hva som kom ut av dypet er omstridt, noen forteller om et mørkt beist, and sier at det bare var en storm av mørke som drev dvergene gale.
Det som alle dvergiske kvad enes om er at når dagen grydde var Homre tømt og mørket strømmet over Malmund. Skapelsesverket som skinte som en perle var nå dekket av mørke.
Slaveriet ved Homre
Mens Homre omtales av dvergene som fra et vakkert sagn forteller Orkiske kampskrall helt andre fortellinger. I følge disse var det i Homre de første fangelenkene som ble smidd. Edle vakre orker ble brutt ned og misbrukt for sin styrke, tvunget til å leve i mørket på dvergenes skyller. Generasjoner på generasjoner av slaver måtte leve i nakne i dvergenes slagg og gjørmehøl. I fangenskap i hele sine liv for å berike sine langlivede herrer.
Flukten fra Hum-ve - Grådvergenes skapelse
De fleste kvad sier at Homre var tom - at alle dverger var blitt sinnsyke eller drept. Dette går derimot på tvers av det grådvergene forteller. Deres kvad og historier går i stor detalj om hva som skjedde i århundrene i Hum-ve – som blant enkelte dvergiske mytemestere regnes for å være Grådvergenes navn på Homre.
Grådvergene forteller om dverger som skjulte seg i berget, i de smaleste sprekkene i de ytterste gangene. De forteller at en liten gruppe med «småvokste og småspiste» klarte å holde seg i live der. At berget var fyllt med redsler, som kunne lukte lys og kunne ete både berg og dverg.
Grådvergene sin skapelseberetning sier at de ble født i mørket. At de ble født ut av et mørkets mareritt.
Mørkets tid
Skrekkens galleri
Lite vites om uvesenene som tok makten over Malmund, men noen av de har vært så grufulle at historiene om de har overlevd årtusener.
De sorte dragene
Orithos, den blodige beskytteren
Ikke lenge etter at mørket falt over Malmund trådde Orithos frem, en stor mektig drage som allerede da var uendelig gammel. Han samlet folket og tilbød dem beskyttelse. Han spredde sine store vinger rundt Malmunds bosetninger og voktet dem. Men prisen var forferdelig. Først krevde han skatter fra folket, så husdyr og avlinger, så tilslutt ble prisen folket selv. Han krevde blodoffer og ingen ble spart. Tilslutt var han så stor og mektig at hans rike strakte seg fra Koltstadrs iskledde sletter til de brennende kystene ved Aburia, og hans styre så brutalt at folk rømte fra riket hans i og ut i mørket.
Gudenes komme
Religiøse skrifter sier at midt i mørket, da malmunds folk så sin egen verden fortapt, snudde de seg alle til gudene. De ba om frelse, de ba om hjelp, og en vei ut av mørket – og de ble hørt.
Det sies at Iona var den første som satte føttene på Malmund, men med henne kom alle. Ut fra lyset, og ut fra mørket, for selv Rothnok og Thynos svarte for sine barn.
Forskjellige religiøse tekster forteller mange historier om gudenes gjerningen på Malmund. I dag finnes det relikvier som påståes å være fra den ene guden og den andre, og skal være vitner til det som skjedde, men den tiden er svunnen, og de lærde kniver om hva som er myter og hva som var virkelighet. Men en ting som de enes om er at gudene komme var begynnelsen på den gudenes krig, som var slutten på mørket og begynnelsen på mytenes tid.
Gudenes krig
Gudene hjalp sine folk og ga dem kunnskap og makt til å nedkjempe mørket, og ikke få av dem kjempet mot mørket selv. Orithos beskytteren ble felt av Erek.
Mytenes tid
Burul-Ath-Non blir til
Sandalvenes hellige skrifter sier at de ble født ut av Burul-Ath-Nons flammer. Flammene som utslettet Noeanolai. De beskriver en brann som varte i tiår, og som tvang en liten gruppe alver å klare seg uten skog, uten mat og tvinge liv ut av en nådeløs nedbrent ødemark. Brannen tilskrives Faerax, den store røde dragen som skulle fortsette å terrorisere Malmund i årrekker, i følge en tekst fra «De store dragenes herjinger».
Buranske fortellinger forteller en annen historie, de forteller om at alvene i Noeanolai som nektet dvergene tilgang til havet, og at dvergene ble sinte og brant Noeanolai ned til grunnen. Flere dvergiske historikere tilskriver dette bare Buraneres dårlige forhold til dverger, og maler et klassisk bilde av dvergenene og alvenes tilsynelatende evige fiendskap.
Massakren i Omur
Alvesølvet har være et objekt som har vekket misunnelse fra dvergene i uminnelige tider. Og fra mytenes tid påståes det fra dvergenes hold at alvesølvet også har blitt smidd av dvergiske hender. De forteller om Omur, en dvergisk bosetning der mestermetalurger søkte etter kilden til alvesølvet. Dvergiske historier forteller at de stolt kunne vise frem sine mesterstykker av alvisk sølv, men at alvene ble svartsjuke og hatefulle.
Hele Omurs folk ble funnet drept. Og dvergene legger ansvaret hos alvene. Hva hemmeligheten til Omur var er borte nå, og hemmeligheten som Omurs smeder fant, er for alltid borte. Men dvergene holder fast at artifaktene som ble smidd finnes fortsatt.
Alvene på sin side holder fast ved at Omur og hele historien bare er et eventyr som dvergene har funnet på som en unnskyldning til hvorfor de mektige fjellets herrer ikke har knekt alvesølvets gåte.
Første tideverv (Magiens tidsalder)
Magiens gullalder
Rådet av 12
Galan
Egal
Med bakgrunn som livegen bonde, som femte barn i en rekke av syv vokste Egal opp i meget beskjedne kår. Akkurat dette gjorde Egal svært populær hos folket.
Daramarak
Aquil
Aquil var av adelig herkomst, men familienavnet er ikke kjent. Noen påstår at han stammer fra Hessen familien i Jarnland, andre skal ha det til at Delumiere familien i Jakal deler aner med ham. Bakgrunnen hans var i hvert fall adelig nok til at han oppnådde tilnavnet «trolldommens prins».
Shindolan
Shindolans bakgrunn er ukjent, det sies at han var en skriver, eller en historieforteller, men de fleste enes i at han var en dyktig trollmann allerede før magiens tidsalder. Som en student av Eevar
Venklar
Venklar var en munk av Erun og holdt på at evnene hans var gudegitte.
Grenkel den Vise
Om trollmennene i dag har et dårlig rykte er det ikke fritt for at Gnomene fortsatt løftert frem Grenkel Smesserfell sitt navn med en viss stolthet. Som ung gnom var han allerede en av de beste låsesmedene på kontinentet. Det finnes urverk i dag som fortsatt tikker og går som sies å være verkene til Grenkel Smesserfell. Som ung lekmannstrollmann, besluttet han å bruke sine opptjente midler på å avsløre «urverket» bak de usedvanlige evnene sine.
Isobelia
Isobelia tilbrakte de første århundrene av sitt liv som en av forvalterne av Oasotherian - en alvisk holistisk hage, der hun pleide de fine båndene mellom dyr og planter og sørget for harmoni.
Galena
Galena var datter av Galan og gjorde mange studier innenfor illusjonisme sammen med Grenkel den vise. Galena regnes som den moderne illlusjonismens mor, og den som klarte å mestre og beskrive kunsten som tidligere var forbeholdt såkalte Sjarlataner – lekmagikere som kunne lure og svindle andre med bedragene sine.
Nandros
Essens
Pretorio Golan
Kampmagi
Magi og politikk
Eevar Osan
For de fleste trollmenn var Eevar urfaderen av den moderne magi. Selv om han lå i graven lenge før Grenkel opprettet Akademiet, var Eevar opphavet til de tidligste formene for mørkemål.
Izzat
Izzat er en trollmann som dukker opp i skriftene utallige ganger, men hver gang fortelles det svært lite om hvem han er eller hva han gjorde der. Det man vet om Izzat, er at han var av burulsk blod og han beskrives alltid som en rimelig og omgjengelig mann. Ut i fra tekstene vet vi at Izzat ikke spesialiserte seg innenfor noen form for magi, og at han ikke hadde hatt noen læremester, men at var godt skolert i de fleste former for magi. Enkelte spekulerer derfor om Izzat var den som spiste Bradán Feasa, fordi han dukket opp rundt da den forsvant og det kan da kobles til hans generelle viten om de fleste skolene. De resterende mener at han rett og slett bare kom godt overens med de fleste magikerne og derfor fikk han nok informasjon til å kunne forstå de forskjellige skolene.
Izzat lagde bøker av der han hadde nedskrevet samtaler med andre av sine samtidige magikere. Flere av disse debattene og diskusjonene regnes som sentrale for å skjønne avansert metafysikk.
I det helebredelsens tårn stupte og første rasekrig brakte løs, så erklærte Izzat seg nøytral. Han tok ingen sider. Da han ble spurt om ikke hadde forståelse for Aquils posisjon, eller om han virkelig støttet lysets pantheons sin avgjørelse svarte han at ikke noe av det var verdt å bruke tiden sin på.
Izzat og hans følgesvenner reiste i stedet sørover tilbake til Burul-Ath-Non og opprettet et tårn som fungerte som et bibliotek, tårnet har mange navn, men de mest brukte er Izzats tårn, Tårnet i sanden og Visdommens tårn. Tårnet har blitt sakte begravet av den intense ørkenen, noe som har beskyttet det fra tyver og følgere av Duonos. Tårnet inneholder ikke bare de utallige tekstene Izzat samlet gjennom årene men også en del litteratur fra magiens tidsalder.
Det sies at Izzat etterlot en nøkkel, en kobberdisk dekorert med to laks som svømmer i sirkel. Det ryktes at ved å ofre blod fra Duonos presteskap og blod fra en trollmann vil laksene vise vei til tårnet.
Jordrid – seersken
Jordrid – som gikk i lære hos Egal, var hans øyner og ører i nordre Ramark.
Arthos den Evige
Arthos den evige var en autodidakt lekmanns trollmann og henga seg til studier av trolldom tidlig i magiens tidsalder. Da var han allerede mange hundre år til tross for at det rant menneskeblod i årene hans.
I en tid studerte han sammen sammen med Aquil og Isobelia fordi hans evner allerede lot ham ignorere døden, men etter en stund sto det klart for ham at «Jeg var gått fra å være elev til studieobjekt». Da trakk han seg tilbake og samarbeidet bare sporadisk med de forskjellige etablerte kollegiene.
Arthos sine studier sammen med Isobelia hadde introdusert ham til teoriene om metamorfose – at det kunne være mulig å forandre seg selv ved hjelp av trolldom. I sin hybris over å ha bekjempet døden fryktet ikke Arthos Isobelias formaninger om farene ved «foranding av den forandrende». I stedet la han frem teorier om at absolutt kontroll først var mulig for de som hadde fridd seg fra frykten om å miste seg selv i jakten på prefeksjon.
Da Aquil beordret ham foran rådet av 12 for å dele sin kunnskap førte dette til et fullstendig brudd med den akademiske verden. Arthos trakk seg tilbake fra offentligheten. I skjul opprettet han sitt eget kollegie med en håndfull studenter langt i fra Gradaslov.
Det var kjent at Arthos sine metoder ikke var for sarte sjeler og at han hadde tydd til dødsmagi ved flere anledninger, likevel trakk han til seg studenter. Sultne på kunnskap og lokket av at Arthos kjente hemmeligheter som selv rådet av tolv var ute av stand til å komme til bunns i var studentene hans noen av de skarpeste, men også de mest skruppelløse. En av disse var Vladio Haaram.
Endernun Terne
Endernun var i en kort periode elev av Arthos, men forlot ham for sitt hemmelighold og sine morbide interesser og ble i stedet for en av Aquils beste elever. Lenge lå det an til at Endernun skulle bli Aquils høyre hånd, men fokuset til Endernun ble et annet. Hans oppdagelser av dimensjonene gjorde at han fullstendig mistet interessen for Malmunds politikk og Trollmennenes renkespill, i stedet gikk han over i torpor i uker av gangen og tilbrakte bare noe få dagen på vårt plan før han forsvant inn i blant dimensjonene.
Lenge var Endernun kjent for sine utrolige beretninger om dimensjonene og de tingene han brakte tilbake, Sakte men sikkert ble Endernun annerledes, han interesser for hva som skjedde i Malmund forsvant, og den en gang svært så sosiale Endernun ble folkesky og apatisk.
Første rasekrig
(Orker, mot Alver, Dverger, Mennesker)
Beleiringen av Mjonsøkket
Budorin Storskjold var annen-kommandant ved Mjonsøkket, en dvergisk utpost som forsvarte Mjonsøkket, en dal som ledet ned mot
Slaget ved Istorvann
Med møtet mellom tjue tusen mann, riddere og langbueskyttere og knappe ti tusen alver på den andre burde møtet ved Istorvann blitt et blodbad uten like. Seks tusen høyalviske bueskyttere var på flukt.
Andre tideverv
Renselsen av Gradaslov
Gradaslov hadde gjennom hele det første tideverv vært et knutepunkt for trollmenn. Her møttes folk fra alle himmelretninger, en enorm smeltedigel av forskjellige kulturer.
Sergia Sonoras
Sergia Sonoras var Tempelridder av Duonos og kjent for å ha spilt en stor rolle i «Renselsen av Gradaslov». Han var kjent for å være utrettelig i jakten på onde trollmenn, og vis nok til å unngå deres feller. Derfor ble han et selvsagt valg i jakten på Vladios Haaram.
Jakten på Vladios Haaram
Renselsen (Utslettelsen av artifakter)
Olun Olenas
Olun Olenas var en av andre tidevervs største historikere. Han var yppersteprest av Erun, og var kjent for sin innsats i å dokumentere de ulike tempelenes innsats i å fjerne magiens innflytelse på Malmund.
Uskyldens tid - Purgato ad rasa
Etter de blodige etterdønningene av første rasekrig var over trakk rasene seg tilbake hver til sitt, en felles forståelse for at magi var vederstyggelig og forbudt rådet. Tempelene manet til fred og gjennoppbygging, og de massive hekseprosessene roet seg ned. Tiden blir kalt «Uskyldens tid» av de fleste historikere og varer i flere hundre år.
Ad silentium
Historiker og Duonostilbeder Gorandiar av Indapuria ble berømt for sine ord, «Sandhet og Sindighet deler ikke alltid samme side i en bok». Med disse ordene begynner han sin avhandling om historieskrivingen i det første tidverv. 130 år inne i uskyldens tid tar han til orde for å lese første tidevervs historiebøker som «skrevet som advarsle og skremsle, og ikke nødvendigvis sandfulle». Han mener at grunnen til at de er skrevet slik er for at de skal virke som et vitnesbyrd til grusomheten bak trolldom. Han legger heller ikke skjul på at det kan tenkes at trolldom i sin helhet er mer en myte enn virkelighet og at farene bak fortellingene om magi og maktkamp først og fremst handler om å snu gudene ryggen slik trollmennene gjorde.
Gorandiars fabuleringer legges ikke så mye vekt til i hans levetid, men bøkene hans lever videre. Dette får også fotfeste i Duonostemplene, og man ser et skifte fra inkvisisjonens jakt på trolldom til å også favne de som tilber onde og ugudelige krefter.
Daenbarion
Daenbarions fortellinger sies å være beretninger fra hans egne erfaringer som en av de alvene som kjempet mot Aquil under rasekrigen. Daenbarion vandret Malmund på langs og på tvers i løpet av en periode på to hundrede år, og fortalte sine historier, der mange av de er skrevet ned av forskjellige historie og eventyrsamlere.
Fortellingene hans går i dag for å være
Fistandantilus «Den grønne trollmann»
Fistandantilus dukker opp i eventyr som kan spores tilbake til det andre tideverv. Han opptrer oftest som en vandrende trollmann som hjelper sagnfigurer med sine problemer. Han er konsekvent grønnkledd i eventyrene og går av og til under tilnavnet grønnemann eller grønngubben. Trolldommen hans dreier seg ofte om planter og dyr, men hjelper også sine følgesvenner med mat, beskyttelse eller hell.
Den stille krigen
Gradaslov sin maktstruktur roterer rundt de forskjellige husene inne i og rundt byen. De adelige familiene som hånderte håntverk, byråkrati, handel, forsvar og mystikk hadde i århundrer vært låst i en likevekt av makt som sørget for fred og fremgang for folket rundt Grada.
Men etter renselsen var denne likevekten smadret. Med det «dunkle huset» maktesløse var det ingen som kunne holde huset av jern i sjakk. Denne ubalansen var åpenbar for Stormogulen i Burul. Gjennom sine diplomater nørte han oppunder gamle konflikter samtidig som det sies at han hvisket i øret til tempelherrene av Shem i Jamet.
Det begynte med at Jenina – prinsesse av den Røde Lotus ble forulempet av jernhusets garde mens hun egentlig skulle eskorteres etter dans. Dette igjen førte til at sønnen av marskalken av jernnøkkelen ble ført for retten etter ordre fra skriftrullenes herrer. Rasende trakk Marskalken eskorten av bobiir-tømmer til det nye rettshuset som igjen fikk både gullvektens bokførere og storvinkelens mestere til å stille spørsmål om Marskalkens myndighet til å påvirke både handel og bygging.
Storfyrsten så utviklingen og tryglet Jenina om å trekke sine anklager, men Jenina var sta og oppfordret heller bokførerene og mesterene til å sette hardt mot hardt og føre Markskalken inn for fyrsterådet.
Det er fortsatt uvisst hva som hendte videre, men på ved den første soloppgang ved høstjevndøgn ble Jenina funnet på dansens torg, død, med spor av en stilett ført inn i mellom tredje og fjerde ribbeben.
Situasjonen eksalerte, snart fløt blodet i alle hus. Det sies at Shems leiemordere arbeidet natt og dag og at giftkokerene gikk tom for Behrodun, og at den dag i dag er myrsnoker ikke å finne i områdene rundt Grada. Før året var omme lå høyfyrstens krystallkrone knust på marmorgulvet, dekket i blod og dette var bare begynnelsen.
Den stille krigen skulle lamme Gradaslov fullstendig, og ga Stormogulene i Burul kontroll over handelen i sør og Corto løsrev seg fra Høyfyrstedømmet. I Gradaslov ble det sagt at det var tryggere å være likbærer i Gradaslovs nekropolis enn å være født med høybårent blod. Den ble kjent som den stille krigen, i og med at det sjelden kom til åpen konfrontasjon mellom husene.
Themotakus og den sorte garde
Themotakus Adronal var høybåren og født inn i gullvektens hus. Han var tidlig sendt til Corto for utdannelse og for å skånes for den blodige knivingen mellom husene. Han var en svært dyktig student og var blant annet opplært av Dahlia av Addan i forhandlinger og handelskunst. Skånet fra de fientlige forholdene mellom husene var Themotakus også blitt en nær venn av Aviktin Uhl, yngste sønn av Fyrsten av den Røde Lotus.
Da Themotakus kom tilbake til Gradaslov ble han satt til å styrke forbindelsene mellom gullvektens hus og Attah Bahl, mogulen i nordrikene av Burul. Han kontrollerte tilgangen på Bobiir-tømmer og var en mulighet til å få tilgang til stål fra Elbano som var kraftig regulert av Stormogulen.
Themotakus reiser ledet ham ut i ørkenen på vei mot Elbano. Kamelene i karavanen hans ble angrepet av sandhaier og flere av følget hans var død av tørst før de ble berget av en enslig sandalv som gikk ved navne Odalaen. Han viste dem veien til en skjult oase så de kunne berge livet. Themotakus ble imponert av måten alven hadde godtatt en liten gave for å berge dem, fremfor å utpresse dem for alt av verdier, at han søkte å lære mer om den skarpsynte alven og folket han tilhørte.
Themotakus lykkes i å rekruttere alven som veiviser og rådgiver i ørkenen, og etter måneder på reiser var det allrede knyttet sterke bånd mellom dem. I det Themotakus skulle dra nordover igjen var han motvillig til å skille lag med Odalaen, men Odalaen var motvillig mot å følge ham videre fordi at å forlate ørkenen var å forlate sandalvene, noe han ikke ønsket. Men Themotakus så muligheter der andre så hindringer og spurte Odalaen om han kunne finne flere alver som kunne være villig til å forlate ørkenen. Han forklarte om situasjonen i Gradaslov og om hvordan stedet hungret etter vaktsomme øyne som ikke lot seg lokke inn i renkespill og intriger.
I det Theomatkus returnerte til Gradaslov hadde han et følge på 73 sandalver. Sammen med sandalvenen gikk han til Aviktin som nå satt i høysetet for det dunkle huset, og tilbydte deres tjenester i forsvar av ham.
Den sorte garde ble sentral i å stabilisere Gradaslov igjen. Aviktin, som etterhvert så verdien i de små stillfarne vaktene, og kledde dem opp i sorte, lette rustninger og lot dem vandre fritt for å sikre freden. Garden vokste til hundretalls, og er nå å finne både i Gradaslov og på elveslettene rundt byen. De er Shem-templenes største fiender og gjør tjeneste som byens øyne og ører.
Oppbyggingen til den andre rasekrig
Glasskrigen
Ved Furvall i sørlige Jarnland var dvergekongen Tharlam Ljome blitt berømt for sine glassmier. Dvergenes bergkunne gjorde at de kunne farge glass på de fagreste vis, og kjente kunster for å slipe og forme glass slik ingen andre kunne.
Dette gjorde at Furvall glass var berømt over hele Malmund, og ettertraktet. Et Furvall glass var verdt sin vekt i gull ble det sagt, og herskere verden over sloss om å få sine drikkekar derfra.
Andre rasekrig (Dverger, Alver)
Trident blokaden
Fyelias, Thorielias og Foethelias var nå alle forulempet og valgte å holde råd om hva som skulle gjøres med situasjonen. Utenfor skogene deres visste ingen om hva som var bestemt. Ikke før Furvalls yngste prins Harvan Ljome, bestemte seg for å dra på smidsigningsferd til en av sine nyeste glasshytter.
«Thorir var den fyste som falt. Ei pil sto langt inni bringa millom brynje og skjorta hånoms» forteller Furvallkrønikene. «So gjekk det værre te, pilane falt frå ingen stade, i ei kort ti høyrdes brøl og ljom fra falne dvergar, so var det stilt».
Bare Terim Tordbærar sto tilbake, han var valgt til budbringer fra Tridenten, samlingen av de tre klanene. Beskjeden var klar, «den dverg som setter føttene sine inn i Tridentens skoger – dør».
Kong Tolvar raste av tapet av sitt yngste barnebarn, og han sverget hevn med det samme. Men før fylkingene var klare kom budbringere fra fjellene fra andre dvergekonger. Fra Sørfjosen, Innidheim og Fjørfylket kom det meldinger - alvenes skoger var stengte, alle forsøk på å entre, å forhandle eller å smyge seg gjennom var fåfengt, i skogene ventet piler og død.
General Ghrutal
I Jagdland, på grensen mellom Frakar og Ramark hadde en gruppe orker klart å samle seg til å oppnå nok styrke til å plyndre Ramarkiske landsbyer før de igjen forsvant inn i fjellene i Frakar. Lederen deres Dolg Ghrutal var en fryktet ork, kjent for å være brutal, men kløktig. Ved grensen skattla han de mindre landsbyene, og plyndret de som ikke betalte.
I Jagdland lå også Uelmaerin en av Tridenten sine skoger. Imohug – Kong Tolvars spionmester kjente til Dolg og herjingene hans, og konfererte med Kongen. I skjul gjorde Dolg og Tolvar en handel – våpen og rustninger fra dvergene mot Uelmaerins tømmer.
Vel vitende om blodutgytelsene som Dolg kom til å påføre alvene, ga Tolvar og Imohug Dolg tilnavnet General Ghrutal.
Forandlingene ved Geistheim
Den som var valg til forhandlingene var Helena Okkham. Hennes filosofistuder blant Fyelias alver og hennes ti års tjeneste som livlege for Furvalls konge gjorde at både alver og dverger var komfortable med henne som leder for forhandlingene. Striden hadde vart lenge og mengder var falne på begge sider, likevel var bitterheten så stor, at de første forhandlingene måtte holdes separat, med Okkham som motpart.
Tredje tideverv
Tredje rasekrig
(Orker, Alver, Dverger, Mennesker)
Striden om Saedhaelan
I tiden etter den tredje rasekrigen ble alvene mer innesluttet, og trakk seg tilbake til skogene sine. Men båndene mellom alvene var sterkere enn noen sinne. Om alvene sitt antall var redusert til en liten brøkdel av sin tidligere stolthet, var alvene de ikke lenger klaner med sine områder. Det var ett folk med et felles mål.
Orkeopprøret
Massive ressurser var brukt på å bygge festninger, smi våpen og
Karhoggs død
Nyere historie (Fjerde tideverv)
Politikk og religion i Malmund
Religiøse faksjoner
Fløyelsbåndet
I blant inkvisisjonens rekker og i konservative kretser hviskes det i blant om fløyelsbåndet. Etter sigende skal dette være en gruppering av kvinner med tilknytning til Duain, Iona og Quthulka som sammen arbeider for å omvelte Malmunds patriarkalske samfunnstruktur. Det påståes at disse kvinnene mener at menn og kvinner er likeverdige og skal derfor ha samme muligheter i samfunnet, og onde tunger skal ha det til at enkelte faktisk mener at kvinnene er mer verdt enn menn.
Det finnes ingen virkelige bevis på at en slik faksjon eksisterer, og ingen har noensinne stått frem som representanter for en slik gruppe. Likevel er det beskyldninger som kastes frem når fremstående medlemmer av Ionas løvinner tar til ordet for forandringer.
Flora og fauna i Malmund
Mange av Malmunds planter og dyr er kjente og kjære uten å direkte være beist man skal dreper eller substansert som skal transformeres.
Pattedyr
Burulsk blodflaggermus
Da en kremmer ankom Suluvaos med et av Vladio's beist på skulderen begynte ryktene øyeblikkelig å gå sin rundgang. Da det år senere plutselig ikke var fisk i sjøen tok det kort tid før hun ble beskyldt for å være ansvarlig, selv om hun dro kort tid etter hun ankom og hadde ikke satt fot i byen siden.Burulske blodflaggermus er mest utbredt i Burul-Ath-Non og er også naturlig nok mest kjent der. De kan derimot også finnes langs de mange handelsrutene rundt.
(INT/Myter, Sagn og Sagaer VG 15) kjenner til beretninger om Burulske blodflaggermus som er eldre en fortellingene om Vladios. Blant de som kjenner zoologi og Buruls Historie er teorien at blodflaggermus er en av de overlevende artene fra den tiden Burul fortsatt var en skog.
En som har veldig god kunskap om de gamle legendene (VG 25 INT/Myter, Sagn, og Sagaer) kjenner til historier om at trollmenn i magiens tidsalder i et rituale kalt Sequestro sanginem kunne sammenføye sitt eget og flaggermusens blod , noe som lot de bruke flaggermusen i sin egen magi.
Selv om dens opprinnelse har en natulig forklaring er tilknytningen til det overnaturlige og i tillegg til at enkelte individer har blitt funnet i hendene på følgere av Rothnok og av Vladios følgere gjøre at dyret er skrevet inn listen over trolldomstegn.
Overraskende nok (INT/Dyrelære VG 18 )tar disse flaggermusene utmerket til rollen som kjæledyr og vil raskt lære seg vanene til noen som tar de inn. Men på grunn av dyrets påståtte tilknytninger til ondskap er dette naturlig nok et sjeldent forekommende.
Fugler
Rypedue
Kordoban rypedue, eller pildue som den også kalles er en due som lever i fjellområdene rundt Noldunak, Kolderion og Kordoban. Det sies at Rypedua kan fly over dobbelt så langt som sine artsfrender. Rypeduer regnes som ekslusiv mat, og en god jeger kan regne med å høste en god pris for et par duer.
Steinbekkasin
Steinbekkasin eller Kashin som dvergene kaller den er ikke en uvanlig fugl i fjellområder i Malmund. Denne fuglen er knyttet til overlevelse på fjellet ettersom den aldri er langt unna våtmarksområder eller områder der man finner bekker og småtjern.
Steinbekkasinen har langt nebb og er grå i fjærdrakten, og mens legger de eggene sine i sørvendte steinurer. Eggene er lett å forveksle med runde stener der de ligger i sine pjuskete reder og er derfor et heldig funn for sultne vandrere.
Planter
Treslag
Bobiir
Bobiir er en tretype som vokser i skogene i nordlige Burul – de vokser høyt og rett og trevirket er svært kompakt, solid og ekstremt bestandig. Treslaget er svært populært i Burul og områdene rundt Grada, men handel med dette treslaget går også nordover. Det sies at trevirket aldri råtner og brukes derfor til templer og andre bygninger som skal stå over lang lang tid. Selv om det er ettertraktet er det derimot ikke særlig å bearbeide for tømrere siden det er så hardt. (VG +5 i HAND/Trearbeid)
Faerash – Ildask
Ildask kan man finne i store deler av områdene nord for Grada. Denne tresorten er nokså sjelden og vokser seg ikke høy, men er svært sterk og halvgjennomsiktig, rødflammet, og svært ettertraktet blant treskjærere.
Blant alvene brukes tresorten her til ornamenter foran ildsteder, vinduer og lamper, fordi den plukker opp lys veldig godt.
Søtose
Søtose er en tresort som kan vokse seg 20-30m høy, gjennom våren og sommeren blomstrer den med ørsmå hvite blomster som henger fra trekronene, etter de er bestøvet sprer de ørsmå frøene sine sammen med en søt, klebrig veske fra tretoppene. Denne sprer seg i luften, og i områder med mye søtose kan man både smake og lukte den.
Områder som har mye søtose er preget av den. Den klebrige vesken fester seg over alt, og, mens den er skapt for å gi bra grobunn til søtosens frø er det også andre planter som trives godt i vesken – spesielt moser. Dette gjør at områder med søtose ofte er tungt mosegrodde, og selv byggverk og trestammer er grønne av mose.
Insekter
Den nordjarnlandske honningbien
Dette er en av de mest hardføre bieslagene i Malmund. Bien ble først oppdaget for mange år siden i Jogarta, men hertugdømmets første forsøk på å utnytte biens honning førte til en honning med en dyp urafinert, røykete og jordaktig smak. I dagens tider blir biens honning benyttet i Voss baroniets kjente honningmjød. Etter å ha rafinert honningen ved hjelp av hete, filtrering og å ha blandet honningen med kamille og lindeblomster ble honningen lett, søt og fikk en blomsteraktig smak, perfekt for brygging av godt mjød. På folkemunne går den nordjarnlandske honningbien under navnet Ellisbie etter den lokale helgenen som var med på grunnlegge den moderne mjødbryggingskulturen i Nordjarnland.
Mytolgi
Gudenes hall
I Malmunds fortellinger om guddommene eksisterer der alltid en rådssal der alle gudommer møtes. Der har hver av de større gudene sitt eget sete og sin egen stemme. Dette stedet er beskrevet vilt forskjellig fra historie til historie, Enkelte beskriver åpen kamp mellom guddommer, mens andre beskriver det som et sivilisert råd der de alle tar avgjørelser om Malmunds sjebne.
Tingenes rom
I gudenes hall sies det at det finnes et rom og at i det rommet finnes et eksemplar av alt som eksisterer i sin ideelle form. Alt som finnes må eksistere der, og om noe fjernes derifra vil det øyeblikkelig opphøre å eksistere.
En av mytene snakker om den mytiske «Rimtussen» som er en legendarisk tyv, og at en gang lykkes han i å stjele noe fra tingenes rom. Men hva – vites selvfølgelig ikke.
Apegudens fortellinger
Lykkens og gledens gud
Det sies at tidligere, da menneskeheten fortsatt var ung var apeguden en lykkens og gledens gud som moret mennesker og guder med spillopper og gode fortellinger. Det finnes mange forskjellige historier om hvordan og hvorfor apa gikk fra sans og samling, fra dypt tragiske til de mer lattermilde.
Legender om Yral
Yrals vandringer i Malmund
Som den som møter Malmunds folkefær i døden har gudene i gudenes hall bestemt at han må kjenne folket og kjenne deres skikker og sedvaner bedre enn de fleste. Han er slik dømt til å vandre blandt Malmunds folk i ett år og en dag hvert århundre.
Rothnok og hans skare av demoner
Bethanac - fortæreren av barn
En av de mest kjente Rothnoks mest kjente demoner er Bethanac. Hun er sagt å være hustru av Rothnok. I følge mytene føder hun Rothnoks avkom hver fullmåne og spiser av dem til månen er ny.
Bethanac er mest kjent for hennes hunger for Malmunds barn. Spedbarn og småbarn som dør i krybbedød eller av tidlig sykdom blir sagt å være hennes fortjeneste. Orkene frykter henne voldsomt, og velger å avstå fra å vise for mye kjærlighet, ettersom det sies at hun spiser de barna som man elsker høyest. Dvergene smir sølvbånd til sine småbarn for å vise henne bort, mens Iona sine prester velsigner sine barn med melk for at Iona skal styrke de mot Bethanac sine angrep.
Sanger, dikter og kvad
Dvergiske skålkvadr og urdkvadr
Dvergiske kvadsmeder eller rimsmeder holdes høyt i hevd i dvergiske samfunn.. Grovt sett skilles sanger og kvad opp skålkvad og arbeidskvad (urdkvadr), der skålkvadene er mer melodiøse og gjerne muntrere enn arbeidskvadene.
Arbeidskvad fremføres vanligvis uten instrumenter, men det er vanlig at rytmen føres frem med tramp, klapp, hammerslag eller takfaste slag i bordet. I enkelte sanger er det vanlig at en dverg med solid sangstemme er forsanger, og at resten av dvergene stemmer etter i kor. Det er heller ikke uvanlig med allsang i de fleste forsamlinger.
I dvergisk kultur er det regnet som en uting og klage over hard arbeid eller at man er sliten, men kvadene gir dvergende mulighet til å ytre sin frustrasjon over hardt arbeid og nådeløse arbeidsvilkår uten at det holdes mot ham. Snarer tvert i mot vil en god kveder nyte godt av å sette ord og tone til slitet som de fleste dverger føler på men ikke våger å uttrykke. Arbeidskvad av denne typen kalles jammer.
Kvadet om Miklor Homresbane
Han Miklor var en røslig dverg, han hakka stein og berg.
Homresbane hevdes høgd, og Miklor smilte bredt.
I handa hans så grop og mørk det glitra og det skein.
Homresbane hevdes att,
Ref:
Kva var det han fant? kva var det han vant?
Kva var det han såg,
Kveldsjammer
Portane e lukka, berget det er stengt.
Lyktane e dempa, og det er mektig seint.
Alt som kunne bæras, det e lossa no.
Og den gode slitte hakka, den skal no få ro.
Møkka dekke kleian, støve ligge tjukt.
Det rive no i bringa, kroppen he fått tukt.
Hvis eg no må skuve ei ende trillebor.
Lukt mot grava gjeng eg og foran Yral står.
No skal eg prøva benken, la beina kvile litt.
Armane e tunge, men eg klarar kruset mitt.
Som dvergen her e sliten, e strupen hannes tyst.
No skal eg berre drikka, og jamre med mi røyst.
Grådvergekvad
Hør hakkene slå under hornets gjall
Gull og glitter
Grådighet er grunnen til Hum-ves fall
Berg og dverg splitter
Hør mørkets skrik
Fra mørket vi skalv
Første gang berget vik
Ut fra mørket vi skal
Hør hakkene slå under hornets gjall
Gull og glitter
Grådighet er grunnen til Hum-ves fall
Berg og dverg splitter
Argurd
Melodien til Ola TveitenHar du sett på hakka, spissen er blank og fin.
Den har kløva stein på stein i nærmast evig ti.
Og endo skal eg jobba i over hundre år,
og sørge for at kongen vår slipp dei trange kår.
For berge det glitrar i gull og sølv
Tjodelihei og tjodeliho
Stoppar ikkje før vi e nødd.
Tjodelihei og tjodeliho
Nei, vi stoppar ikkje no, tida den e fortsatt go.
La oss i gruva sette bo - Tjodelihei tjodeliho
Tralla lallala fyll opp de tomme krus.
Berget her e tråki det vill’kje komma ne.
Men enno hakje det møtt hakka mi og meg.
For vi e ikkje kjende for å vike veldig lett.
Så plukk no opp din hammar så driv vi berge vekk.
For berge det glitrar i gull og sølv
Tjodelihei og tjodeliho
Stoppar ikkje før vi e nødd.
Tjodelihei og tjodeliho
Nei, vi stoppar ikkje no, tida den e fortsatt go.
La oss i gruva sette bo - Tjodelihei tjodeliho
Tralla lallala fyll opp de tomme krus
Og om vi finne steinar, edle som bare det.
Så ska vi vitja kongen og låte han få se.
E vi skikkelig heldig så får vi oss en skjerv.
Men kongen kreve broren for soldatane så djerv.
For brynja ho glitrar i gull og sølv
Tjodelihei og tjodeliho
Spyd i silver, ja vi e nødd.
Tjodelihei og tjodeliho
Nei, dei stoppar ikkje no, krigen kostar blo.
La oss i gruva sette bo - Tjodelihei tjodeliho
Men eg har hakka i krigstid og eg hakka i fred.
Eg har hakka te ståle e rødt og hånda vond og vred.
Men pungen eg bære mot bringa, den e like tom.
For alt en dverga skal finna, tek Kongen hver ende gong.
For trona ho glitrar i sølv og gull
Tjodelihei og tjodeliho
Og skatte kamran til kongen e full
Tjodelihei og tjodeliho
Nei, han stoppar ikkje no, e det fult lag nye to.
La oss i gruva sette bo - Tjodelihei tjodeliho
Orkiske Vherzaalleet, Whaerkleet og Khellzing
Den litterære kulturen til orkene er svært fattig, men de har fortsatt en dyp forståelsen av historien gjennom Vherzaalleet, eller historiesang.